Snydt: Fin maltbyg afregnet som foderkorn
Landmand blev skuffet over afregningen. Fik 90 kr. selv om han var lovet 130 kr.

»Vi ser desværre flere uheldige eksempler på landmænd, der modtager en noget anden pris på korn, end de regnede med«, fortæller chefanalytiker hos AgroMarkets, John Jensen.

Han kan berette om et nyligt eksempel med en planteavler, der har lavet en aftale på maltbyg til 130 kr. per 100 kg med foderstoffen. Ved modtagelsen er kornet er flot og roses af foderstofselskabet. Men efterfølgende får piben en anden lyd.

Byggen er ifølge foderstoffen bugsprængt og kan ikke bruges til maltbyg. Derfor nedgraderes prisen til foderbyg, og når alle fradrag er trukket fra, har sælger modtaget en nettoafregning på 90 kr. per 100 kg. Problemet for køber er, at alt korn er indleveret i maltbygdyngen i foderstoffen, så han står rigtig dårligt.

»Så hvordan kan 130 kr. blive til 90 kr?«, spørger John Jensen og svarer selv: »Kør kornet i foderstoffen«.

Nu handler han med nabo

»Planteavleren har siden fået strategisk rådgivning om handel hos Centrovice, og han har lagt en anden plan for salg af hvede«, fortæller John Jensen og fortsætter:

»Naboen vil gerne købe, og de har aftalt at afregne til 113 kr. netto leveret kilo for kilo. Dette er noget bedre end foderstofselskabets bruttopris på 103 kr. for den samme hvede, og efter fradrag netto 88 kr. Kornsælgeren har ved at sælge til naboen opnået en pris, der ligger godt 28 pct. højere end foderstoffens pris.

»Derudover er naboens silo stort set i baghaven, mens afstanden til foderstoffen er noget større, så kornvognen udnyttes også meget bedre«, pointerer John Jensen.

»Det er et godt eksempel på, hvad man kan få ud af at handle direkte landmand til landmand. Med ovenstående forretning har vi klart to vindere, og det er jo netop ideen med at handle sammen. De aftaler, hvor man sikrer at begge parter vinder, kører i mange år, hvorimod hvis man hele tiden forsøger at få det maksimale ud af aftalen, så stopper den som regel hurtigt«, fastslår John Jensen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.