SoilOptix måler både næringsstoffer og ler

Danish Agro har siden 2020 tilbudt landmænd en løsning, som både måler jordens kalk- og næringsstoftilstand og indholdet af ler og humus.

Mere end 20.000 hektar vil fra høst frem til første maj få taget et digitalt fingeraftryk med SoilOptix-scanneren fra Danish Agro.

SoilOptix laver en digital løsning til kortlægning af markers tekstur og næringsstofindhold. Det sker ved, at en ATV kører hen over marken, hvor den i høj fart kan måle jordens indhold af ler og humus. Samtidig udtages fysiske GPS-jordprøver.

Resultaterne fra scanningen og jordprøverne kalibreres og analyseres, hvorefter der kan der udarbejdes tildelingskort, som såsæd, kalk og næringsstoffer kan gradueres ud fra.

Det virker

SoilOptix er blåstemplet af Seges, som har konkluderet, at metoden er lige så god som traditionelle GPS-jordbundsanalyser. Ved SoilOptix kan man nøjes med at tage halvt så mange jordprøver sammenlignet med traditionelle GPS-jordprøver. Til gengæld er omkostningerne til analyser dyrere, da der også analyseres for ler, humus og mikronæringsstoffer.

- Med en SoilOptix-jordanalyse kan markdriften optimeres, da kalk og næringsstoffer kan tildeles mere målrettet. Samtidig giver SoilOptix et overblik over jordens indhold af ler og humus, siger Jeppe Hybholt fra Danish Agro.

Han tilføjer, at analyserne fra SoilOptix kan suppleres med biomassekort og udbyttedata fra den enkelte mark.

Dermed er skabt et godt udgangspunkt for graduering af kalk, såsæd og næringsstoffer.

Faktaboks

SoilOptix:

Er en digital løsning til kortlægning af markens tekstur og næringsstofindhold.

Måler: Ler, humus, reaktionstal, fosfortal, kaliumtal, magnesiumtal, kobbertal, bor, bonitet.

Emneord Agromek 2022

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.