Solcelle-rådgiver fraråder landmænd at indgå forhastede aftaler

Snart vil solcelleselskaberne få nøjagtigt at vide, hvor der er god chance for at etablere solcelleanlæg. De vil derfor forsøge at sikre sig så mange af arealerne i områderne i en fart. Solcelle-rådgiver advarer imod at indgå forhastede afta-ler.

I løbet af de kommende måneder ventes EnergiNet, der er statens energiselskab og ansvarlig for det overordnede elnet i Danmark, og netselskaberne at offentliggøre et Danmarkskort, der viser, hvilke transformatorer, der er ledig kapacitet på.

"Når Danmarkskortet offentliggøres vil solcelle-selskaberne formentlig afsøge, hvor der er ledig kapacitet og derefter opsøge de landmænd, der bor i nærheden for at indgå aftaler og leje af jorden, siger Jacob Frey Hansen, virksomhedsrådgiver og solcelleekspert i Agri Nord.

Han vurderer, at selskaberne ønsker at indgå aftaler meget hurtigt for at sikre sig placeringen, og han forventer, at landmænd vil få et telefonopkald, så snart kortet er offentliggjort.

"Man skal som landmand sikre sig, at denne proces ikke går hurtigere end, at man får sparring omkring en lejeaftale, som er én af de største lejeaftaler, man kommer til at indgå i sit liv, siger han.

Arealet snævrer ind

Offentliggørelsen af det nye kort betyder også, at det bliver yderligere snævret ind, hvor der reelt set kan opføres solcelleanlæg.

Kommunerne landet over er i fuld gang med at udpege solcelle-arealer i deres lokalplaner, og pludselig skal et areal være nævnt i lokalplanen og ligge i nærheden af en transformator, der er egnet.

Derudover kommer en lang række krav i forhold til naboer, miljø og natur med mere.

Skubber på den grønne omstilling

Indtil nu har solcelleselskaberne betalt dyrt for at få oplysninger om, hvor der er ledig kapacitet på de enkelte transformatorer.

Men for at understøtte den grønne omstilling har EnergiNet og netselskaberne besluttet at offentliggøre en lang række data om forbrug og produktion.

Selvom solcelleselskaberne formentlig vil forsøge at indgå aftaler med så mange landmænd som muligt, så hurtigt som muligt, så er der også en stor fordel ved, at det nu bliver offentliggjort, hvor der er ledig kapacitet.

Det betyder nemlig, at man også ved, hvor der er størst sandsynlighed for, at et solcelleanlæg kan blive en realitet, fordi der rent faktisk er plads på transformatoren.

"Man kan sige, at solcelleprojektaftalerne skrives i blinde i dag. Om kort tid vil projektselskaberne kunne planlægge mere præcist, hvilke projekter der lettest kan gennemføres, siger Jacob Frey Hansen.

Det betyder, at færre landmand binder deres jord i nogle projekter, der aldrig kan blive realiseret.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.