Sortehavsregionen er kornprisens største fjende

Jakob F. Kjærsgaard forventer hvedepriser, der er ligeud til svagt stigende.

Hvis ikke der er noget af verdens hvede, der regner væk, tørrer væk eller på anden måde skades, bliver 2018 ikke året med de store prishop på hvede. Mere sandsynligt er det, at priserne bliver vandrette eller svagt stigende. Det mener Jakob F. Kjærsgaard, planteavlskonsulent hos VKST.

Stigende fordi produktionsomkostningerne trods alt ikke står i forhold til prisen, hvorfor man flere steder i verden tilpasser omkostningerne til prisniveauet med udbyttefald til følge. Eller også sår man en helt anden afgrøde. Samlet vil det udløse et produktionsfald. Problemet er dog, at i landene omkring Sortehavet, ikke mindst Rusland, kan man godt tjene penge med den nuværende kornpris

»Det er efter min opfattelse den største trussel mod en stigende kornpris. De øger produktiviteten og udvider landbrugsarealet, fordi der investeres massivt i landbruget. Rusland er på få år blevet verdens største hvedeeksportør. Det udbud af korn, der kommer herfra, vil holde de stigninger i ave, som normalt vil komme efter fire år med lavprismarked«, siger han.

Højere priser kan dog også få hjælp fra andre faktorer med udbud og efterspørgsel. Det giver prisstøtte, at råolien stiger, og det ville være en stor hjælp til de europæiske afgrødepriser, hvis dollaren igen kunne genvinde sin styrke.

»Selvfølgelig kan vi få høje priser, men det er ikke nok, at prisen har været lav i fire år. Det kræver uhyrligheder som oversvømmelse eller tørke lige som i 2010 og 2012«, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.