Sortsblandinger i hvede giver to hkg mere - og sparer en svampesprøjtning
Skræddersy dine egne blandinger, der passer til din jordtype, dyrkningspraksis og såtidspunkt. Det giver mere robusthed i hvededyrkningen.

I mange år har vi været vant til at dyrke rene sorter i de fleste afgrøder. Men det sker, at gode sorter skuffer eller decideret falder igennem - eller at sunde sorter pludselig bliver modtagelige for sygdomme.

De senere år har flere og flere fået øjnene op for sortsblandinger, der er meget mere stabile og robuste. De har mange fordele, fortæller Marian Damsgaard Thorsted, specialkonsulent i planteværn på Seges.

»Der har været et sikkert merudbytte på 2,1 hkg pr. ha ved at vælge en sortsblanding af fire sorter - frem for de fire mest solgte sorter i renbestand i de enkelte år. Det viser et gennemsnit af de sidste 12 års landsforsøg. Det kræver selvfølgelig, at sortsblandingerne er sammensat af højtydende topsorter. Og så skal de være så sunde som muligt - og helst forskellige i sygdomsmodtagelighed«.

Færre sygdomme

Udover et højere udbytte øger sortsblandinger også afgrødens robusthed overfor sygdomme. Sygdomstrykket er mindre sammenlignet med de rene sorter. Det kan man tydelig se i forsøgene, fortæller Marian D. Thorsted.

I år udbydes der syv forskellige certificerede sortsblandinger - to i DLA-gruppen og fem i DLG-gruppen. De har alle et godt udbyttepotentiale, og en lav eller middel modtagelighed overfor Septoria og gulrust.

Skræddersy selv din blanding

Planteavlskonsulent Jacob Møller fra LandboNord synes, det er en god ide at vælge sortsblandinger på noget af sit areal for at få egne erfaringer.

»Formålet skal være at reducere sygdomstrykket. Men man kan også med fordel skræddersy robuste blandinger efter sin jordbund og dyrkningspraksis.

F.eks. en der passer til sin lave jord og en anden til sin høje jord etc. Der er mange muligheder for mere robusthed. Men husk at tage højde for sorternes egnethed til tidlig og sen såning. Det er der forskel på«.

Sådan blander du derhjemme

For at få effekten af en sortsblanding behøver den ikke være blandet omhyggelig. Det er nok med en grovblanding, hvor du fylder sorterne lagvis op i såmaskinen«, siger Marian D. Thorsted. Hun anbefaler følgende:

  • Vælg gerne 3-4 sorter, der har forskellig oprindelse (forædler).
  • Vælg vinterfaste sorter med højt udbytte og lav modtagelighed for gulrust, septoria, meldug, brunrust. Bland forskellig modtagelighed.
  • Hvis du vil så tidligt, skal du vælge sorter der er velegnet - og omvendt.
  • Brug samme vægtprocent af hver sort og korriger´ udsædsmængde efter blandingens tusindkorns-vægt.

Faktaboks

5 fakta om sortsblandinger

 

  • Udbytte: Der har været et sikkert merudbytte på 2,1 hkg pr. ha i 12 års landsforsøg ved at vælge en sortsblanding af fire sorter, frem for gns. af de fire mest solgte sorter i renbestand de enkelte år.
  • Sygdomme: Sortsblandinger øger afgrødens robusthed overfor sygdomme sammenlignet med dyrkning af de rene sorter.
  • Designerblanding: Skræddersy din helt egen blanding efter din jordtype, dyrkningspraksis m.m.
  • Bland selv: Bland fire sorter med forskellig modtagelighed for sygdomme. En grovblanding er nok, det behøver ikke være så præcist.
  • Færdige blandinger: I år udbydes der syv forskellige certificerede sortsblandinger hos grovvaren (DLA og DLG).

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.