Sortsblandinger i vinterhvede overrasker med flot udbytte
I gennemsnit af de seneste 12 års landsforsøg har der været et statistisk sikkert merudbytte på 2,1 hkg pr. ha i sortsblandingen, når den er sammenlignet med gennemsnitsudbyttet af de fire mest dyrkede sorter for det enkelte år.

Af Brian Kure Hansen, planteavlskonsulent, Velas

I en sortsblanding er smittetrykket af de enkelte svampe som udgangspunkt mindre, og behovet for svampebekæmpelse bliver således lavere.

Ved at anvende en sortsblanding i vinterhvede vil man ofte spare en svampesprøjtning pr. sæson.

Jo færre gange vi sprøjter med vores svampemidler, desto mindre vil det slide på dem. Det vil forlænge midlernes effekt og forsinke resistensudviklingen. Derudover har det en positivt påvirkning af DB bl.a. fordi omkostningerne til svampebekæmpelse i nogle år er mindre.

I gennemsnit af de seneste 12 års landsforsøg har der været et statistisk sikkert merudbytte på 2,1 hkg pr. ha i sortsblandingen, når den er sammenlignet med gennemsnitsudbyttet af de fire mest dyrkede sorter for det enkelte år.

Risko for at falde igennem er mindre

Risikoen for at dyrke en sort, der et år ’falder igennem’ er væsentlig mindre med sortsblandinger, bla. fordi smittetrykket her er mindre sammenlignet med den traditionelle måde, hvor sorterne dyrkes rent.

Med andre ord bliver hvedemarken ikke så hårdt ramt, hvis en sort i et år bliver voldsomt angrebet af f.eks. gulrust, septoria eller måske har en dårlig overvintring.

Ønskescenariet vil være en sortsblanding bestående af sunde nye sorter, hvor udbyttepotentialet er højt. Hvis sortsblandingen derimod består af gamle sorter, som er meget modtagelige overfor diverse sygdomme og udbytteniveauet ligger i den lave ende, vil man ikke opnå den ønskede effekt.

Det er desværre svært at købe en sortsblanding bestående af ’top fire’ sorter. En løsning kan være, at selv købe tre til fire gode sorter og efterfølgende blande dem selv. På denne måde laver man sin egen sortsblanding.

Fordele og ulemper

Fordele ved sortsblanding:

  • Bedre DB ved anvendelse af gode sunde sorter i sortsblandingen.
  • Behov for færre svampesprøjtninger i den enkelte mark, da smittetrykket er mindre.
  • Ingen pludselige overraskelser, hvor ens hvedemark på kort tid kan blive voldsomt angrebet af f.eks. gulrust eller septoria.
  • Svampemidlernes gode effekt forlænges når de anvendes færre gange.

Ulemper ved sortsblanding:

  • Det er endnu ikke muligt at købe topsorterne i én blanding. Man bliver desværre nød til at købe dem individuelt og blande dem selv, hvilket gør arbejdet mere besværligt.
  • Kan ikke anvendes hvor sorterne skal sælges ”rent” som f.eks. brødhvede eller fremavl.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.