Sparer 50.000 kroner ved at bruge mekanisk blandede gødninger
Landmand Torben Jakobsen fortalte på Plantekongressen torsdag, hvordan han sparer penge ved at bruge mekanisk blandede gødninger.

”Jeg sparer 50.000 kroner årligt ved at bruge mekanisk blandede gødninger i stedet for samblandede gødninger. Og så er det et værn mod Yara’s monopol på gødningsmarkedet.”

Sådan sagde landmand Torben Jakobsen i sit indlæg om mekanisk blandede gødninger på Plantekongressen torsdag eftermiddag.

Torben Jakobsen driver I/S Hjortlund mellem Billund og Grindsted. På sine 650 hektar har han blandt andet 110 hektar med kartofler, og der har han i foråret 2015 kigget nærmere på, hvor præcist han kan sprede den mekanisk blandede gødning.

”Vi dyrker kartoflerne på skarp sandjord, hvor blæst ved vandingerne kan give stor variation i udbytterne. Derfor kan jeg godt leve med den afvigelse på op til 10 procent, som brugen af mekanisk blandet gødning giver,” sagde Torben Jacobsen.

Tjek prisen på N-gødninger Fredag 18. december 2015 · 00:00

Han tilføjede, at han bruger en del minkgylle på ejendommen, og at det derfor er forholdsvis begrænset, hvor stor en del af gødningen til afgrøderne der tildeles i form af handelsgødning.

Under debatten efter hans indlæg frarådede Jens Nygaard Olesen, planteavlskonsulent hos Jysk Landbrugsrådgivning, på det kraftigste brugen af mekanisk blandede gødninger, da han ikke mener, at det hører til i et moderne drevet landbrug.

Modsat samblandede NPK-gødninger, hvor hvert gødningskorn indeholder alle tre næringsstoffer, så er der kun ét næringsstof i hvert gødningskorn i mekanisk blandede gødninger. Derfor er der ved spredning af mekanisk blandede gødninger risiko for, at gødningskornene afblandes i gødningssprederen, og spredes ujævnt – især ved store spredebredder.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.