Spildraps er største smittekilde til kålbrok

Olieræddike kan opformere kålbrok, men spildraps er det største problem, viser undersøgelse.

Kålbrok er et stigende problem i vinterraps. Sædskiftet er det, der betyder mest for, hvor hurtigt kålbrok opformeres. Derfor er det vigtigt at sikre fem år mellem dyrkning af raps.

Efterafgrøder kan også opformere kålbrok. På marker, hvor der er problemer med kålbrok, frarådes det derfor at dyrke gul sennep som efterafgrøde.

I de seneste år har det også været diskuteret, om olieræddike kan opformere kålbrok i større omfang. Det er derfor undersøgt i 40 marker fordelt over store dele af landet.

Konklusionen af undersøgelsen er, at olieræddike kan opformere kålbrok i begrænset omfang, og - nok så væsentligt - at spildplanter af raps udgør et stort problem i forhold til at opformere kålbrok i efterfølgende rapsafgrøder.

Meget spildraps i år

Problemet med spildraps har været særligt udbredt i år. Normalt optræder spildraps i størst omfang efter høst af en rapsmark. Men i år har tørken fået jorden til at danne sprækker. Det har givet spildfrø af raps mulighed for at spire. Derfor er der i dette efterår også set mange raps-spildplanter i stubben efter vårbyg, vinterhvede og andre afgrøder.

Det er ikke muligt at fastsætte en fast grænse for, hvor mange spildplanter af raps der skal være i en stubmark, før der sker en væsentlig opformering af kålbrok. Men jo flere spildplanter, jo større risiko er der for, at opformering af kålbrok bliver et problem i en efterfølgende rapsmark.

Faktaboks

Forebyggelse kålbrok

  • Sædskifte og sennep udgør den største risiko for, at kålbrok opformeres.
  • Rapsspildplanter udgør også en stor risiko.
  • Lave reaktionstal og våde forhold udgør også en risiko.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.