To splinternye mejetærskere høster engrapgræs

To helt nye Claas Lexion 780 hjælper til med at høste engrapgræs af sorten Miracle hos landmand Simon Frandsen. Desværre er vinterbyggen hårdt ramt af lejesæd.

Sønnen på et år og ni måneder ser nysgerrigt med fra sidelinjen, da hans far og en medarbejder i begyndelsen af sidste uge går i gang med at høste 50 hektar Miracle engrapgræs ved Ottestrupgaard i Ringsted.

"Han er ihærdig for at komme med, og han synes, det er hyggeligt. Han plejer at sidde på skødet af mig. Han er lidt af en pilfinger, så han kan godt lide at trykke på knapperne. Han skal lige lære at sidde stille," fortæller 30-årige Simon Frandsen, der er ansat hos sin far Anders Frandsen.

I dag, tirsdag, mangler de at høste omkring 20 hektar på jordtypen JB 4-5, før de er i mål med høsten af engrapgræs. Til høsten har bedriftens to splinternye mejetærskere Claas Lexion 780 haft deres første tur i marken.

"Høstarbejdet er gået forholdsvist smertefrit, og vi har været heldige med få byger, så vi er næsten i mål. Vandprocenten vil jeg gætte på er mellem 10 og 12 procent," siger Simon Frandsen, der er gift med Sofie Klarskov Frandsen, der har taget billedet.

Udbyttet er tæt på det normale, nemlig 13-1400 kg råvare. Når engrapgræsset er klar, bliver det lagt på lager, indtil DLF kommer og henter det. Udover engrapgræs hjælper Simon Frandsen også med at passe i alt 1.500 hektar planteavl, der består af byg, hvede, raps, hybridroe og spinat. Nogle af afgrøderne går som foder til deres 10.000 slagtesvin. 

Lejesæd i vinterbyggen

Desværre ser det ikke lige så godt ud på de 65 hektar med vinterbyg. 

"Vi har ikke vækstreguleret vinterbyggen på baggrund af konsulentens anbefalinger, men set i bagklogskabens lys, skulle vi have gjort det tidligere. Da det var tid til at vækstregulere, var vanddepoterne ikke fyldt op, og så holdt vi lidt igen. Så kom der regn, og så var skibet sejlet. 85 procent ud af de 65 hektar er lejesæd," fortæller Simon Frandsen.

Dog mener han stadig, at vinterbyggen ser lovende ud. Til næste høst vil han blive bedre til at vækstregulere afgrøderne på et passende tidspunkt.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

"Vi kan sagtens høste det op, men lejesæd har en negativ indflydelse på udbyttet og besværliggør høstbetingelserne. Vinterbyggen ligger tæt på jorden, og så er den længere om at blive tør og moden. Men det er tørt nu, så det ryger bare i siloen," siger han.

Sofie Klarskov Frandsen deltager med de indsendte billeder i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'. 

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2019 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 29.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Apple iPad WiFi 32GB, værdi 2.280 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd høsten først:

Skyd høsten først og vind et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

  • Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019
  • Udfyld felterne med information og kontaktoplysninger
  • Upload dit billede (du kan uploade op til tre billeder) eller send din video.

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2019.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.