Stadig meget tørt: Gode råd til at undgå brande i høsten
Høsten står for døren – og det giver risiko for markbrande. Derfor har Seges i samarbejde med Danske Beredskaber samlet en række gode råd til at nedsætte risikoen.

Selvom der er kommet regn flere steder i landet i de seneste par uger, er der stadig meget tørt over det meste af Danmark.

Ifølge DMI er tørkeindekset højt og ligger over størstedelen af Danmark på mellem syv og ni. Enkelte steder i Nordsjælland og omkring Limfjorden er det faldet ned til fem - seks stykker. 

Men selvom det langt fra er lige så tørt som sidste sommer, er der stadig risiko for markbrande.

Derfor har Seges i samarbejde med Danske Beredskaber samlet en række gode råd til at nedsætte risikoen for brandene, der både er dyre, tidskrævende og farligt for mennesker og dyr, skriver Seges.

"Vi ser hvert år mange brande i løbet af høst-månederne. En af de hyppigste årsager til ulykkerne er, at maskiner laver gnister, som antænder markerne,” Kenneth Poulsen, byggechef i Seges. 

Men ved blandt andet at tjekke op på maskinerne, inden man kører på marken, kan man nedsætte risikoen markant. 

Før høstarbejdet

Det første råd går på, at man skal sørge for at maskinen er vedligeholdt; få den smurt alle steder, den skal smøres, efterse køleren, kontroller batteri, de elektriske systemer og ledninger, bank rustskaller, støv og andet tørt materiale af, udskift eventuelt tærede dele, udskift slappe eller slidte remme, og tjek bremser og lejer.

Dernæst er det vigtigt, at slukningsudstyr er på plads og virker. Medbring gerne branddaskere/bladrive eller lignende.

Chokeret landmand: Ny mejetærsker omsluttet af flammer på 30 sekunder Onsdag 10. juli 2019 · 16:25

Et godt råd er også at hente 112-app’en og have den med på maskinen. App'en kan ved nødkald vise ens position helt nøjagtigt, så man ikke skal bruge kostbar tid på at forklare vejen til den mark, man befinder sig på.

Under arbejdet

Under markarbejdet er der også flere ting, der kan nedsætte risikoen for brande markant.

Blandt andet lyder rådene, at man jævnligt, og minimum dagligt, gør rent for støv, kerner, avner mv., og at man særligt renser køleren og udstødningen.

Derudover leverer Seges og Danske Beredskaber følgende liste:

  • Tjek maskinens behov for olie og vand, evt. mere smøreolie.
  • Des tørrere, varmere og mere blæsende det er; skærp opmærksomheden.
  • Drop tobakken.
  • Hold skærebordet over jorden, så sten ikke rammes og giver gnister.
  • Lad ikke den varme maskine stå stille på områder med høj tør bevoksning eller tæt på andet let antændeligt.
  • Parkér en traktor med vandfyldt marksprøjte eller gyllevogn med spreder ved den mark, du høster.
  • Parker også gerne en traktor med stubharve eller lignende ved den mark, du høster.
  • Lad maskiner og mennerkser få pauser. Varmt maskineri og træt fører er ikke godt for brandsikkerheden.

Hvis uheldet alligevel er ude

Hvis der alle forhåndsregler til trods skulle ske en ulykke, er det vigtigste, først at få bragt sig selv og andre personer i sikkerhed. Vinden kan betyde hurtig brandudvikling, så hvis det er muligt, er det bedst at forlade køretøjet mod vinden, så undgår man bedst muligt røg og flammer.

Derudover skal man omgående ringe til brandvæsnet via 112-app’en eller via 112.

Når beredskabet er kontakter, kan man prøv at begrænse eller standse branden - men uden at udsætte sig selv eller andre for fare.

Man kan bruge pulverslukker og håndslukkere til brand på maskiner. Brug vand til at slukke ild i afgrøder, halm, støv, avner mv., og lav med stubharve evt. et brandbælte i afgrøderne umiddelbart uden for brandens rækkevidde. Tag højde for vinden. Ild spreder sig i vindretningen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.