Staten afviser at erstatte ødelagt økologisk frugt
Miljøstyrelsen har afvist at erstatte økologisk frugt, som er forurenet med sprøjtemidlet prosulfocarb.

Det er ikke lykkedes for en økologisk frugtplantage på Lolland at få staten til at erstatte kasserede pærer, som var forurenet med sprøjtemidlet prosulfocarb. Miljøstyrelsen har afvist at udbetale erstatning, oplyser Økologisk Landsforening.  

"Staten tillader et sprøjtegift-forbrug i det øvrige landbrug, som forurener frugt hos de økologiske producenter, der slet ikke bruger sprøjtegift. Og i sådan en grad at vores frugter slet ikke kan sælges. Miljøstyrelsen vil ikke stille krav til brugen af dette middel.

Nu nægter myndighederne at tage ansvar for vores tab. Det burde være klart for enhver, at det er helt urimeligt," siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, der nu kræver erstatning fra enten det konventionelle landbrug eller kemiproducenten og tillige et politisk indgreb.

Miljøstyrelsen afviser erstatning

Ifølge foreningen har frugtavlere – økologiske og ikke-økologiske – tre år i træk måttet se dele af deres høst af æbler og pærer blive kasseret, fordi de var forurenet med prosulfocarb, som bruges andre steder i Danmark, og derfor via regnvandet forurener frugterne.

I et brev til en af de ramte avlere afviser Miljøstyrelsen på vegne af miljøministeren nu at erstatte frugtavlere som følge af forurening med sprøjtemidlet, som styrelsen selv har godkendt.

 Prosulfocarb bruges i konventionel landbrug til at sprøjte mod ukrudt i kornmarker i efteråret, men midlet er meget flygtigt og fordamper til atmosfæren, hvorfra det senere falder ned med regn og dug. Dermed kan der ikke peges på en bestemt landmand eller mark, som kilde til den enkelte frugtforureninger og dermed er erstatningsansvaret svært at placere, lyder det fra Økologisk Landsforening. 

I et brev til miljøminister Esben Lunde Larsen har Anne og Lars Albrektsen derfor bedt miljøstyrelsen om at erstatte de forurenede pærer.
 
"Vi må gå ud fra, at sprøjtemidlet er anvendt efter myndighedernes forskrifter og producentens anbefalinger, og da det er miljøstyrelsen, der har godkendt midlet, har vi anmodet ministeriet om at dække vores tab.

Vores grossist har dækket noget af det, men den resterende tredjedel står vi selv med, og det mener vi ikke kan være rimeligt," siger Anne og Lars Albrektsen.
 
Men på vegne af miljøminister Esben Lunde Larsen afviser Miljøstyrelsen i et brev til Anne og Lars Albrektsen at dække Bandholm Frugtplantages og andre landmænds tab som følge af utilsigtet prosulfocarb-forurening. 
 
”Miljø- og Fødevareministeriet kan ikke påtage sig at yde erstatning i denne sag eller lignende sager. Det er ministeriets holdning, at det er erhvervet selv, der må finde en løsning på problemerne med forurening af afgrøder med prosulfocarb.”, skriver Miljøstyrelsen i sit svar, ifølge Økologisk Landsforening.
 
 
 

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.