Stop såningen i tide i år, hvor gødningen er så dyr

Gødningen er nu så dyr, at det ikke er værd at ofre den på en halvdårlig vintersæd, der kun yder 60-70 procent, påpeger konsulent.

Der er altid nogen, der sår sent. For eksempel efter roer, majs og kartofler - eller fordi man har problemer med græsukrudt.

I år er det dog ekstra vigtigt at forholde sig kritisk til, om såbedet er i orden ved sen såning, siger Henrik Fredsgaard Larsen, Agrovi.

- Gødningen er nu så dyr, at det ikke er værd at ofre den på en halvdårlig vintersæd, der kun yder 60-70 procent. Og det risikerer man nemt, hvis man sår i for dårlige såbed på denne tid af året. Jo længere hen i efteråret, vi kommer, jo mere vand er der kommet, og jo dårligere bliver såbeddene ofte. Det kan ikke betale sig at så noget, der bliver dårligt. Så er det bedre at vente til foråret og få en 100 procent vårsædsafgrøde, siger han.

Vurderer man, at såbeddet er godt nok til at så i, må man ikke være for nærig med mængden 
af såsæd, tilføjer han.

- Forvent højst 80 procent spiring eller mindre i oktober, og brug rigelig udsæd - især på lerjord. Overvej placering af PK-gødning. Fosfor er vigtig for etableringen de første 2-3 uger, og giver en stærkere plante, der udvikler sig bedre. Og kali er vigtig for overvintringen. Kvælstof må ikke gives efter 1. oktober.

Læs flere praktiske råd til markdriften i det nye nummer af fagmagasinet MARK, der udkommer tirsdag 4. oktober.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.