Stor Case IH klipper ekstrem tidlig spinatfrø: Jeg er overrasket over udbyttet

Jernhøjgård ved Gørlev høster i dag 11,5 hektar spinat til frø. Afgrøden er afmodnet ekstremt tidligt på grund af en tredages hedebølge midt i juni, og høsten sker en måned tidligere end normalt.

På Jernhøjgård ved Gørlev på Vestsjælland bliver der i dag onsdag høstet en mark med meget tidlig modnet spinat til frø.

Det er sjette år med spinatfrø på bedriften, og det normale høsttidspunkt er midt i august.

"Det er godt nok en tidlig sort, men det er alligevel ekstremt tidligt," siger maskinfører Kasper Bruun.

Høsten sker med en Case IH 8240 med 35 fods skærebord, og det er gået nemt og smertefrit med høst af den tørre afgrøde.

Kasper Bruun er mejetærskerpilot, mens bedriftens ejer Hans Christian Sørensen kører fra. Frøene skal leveres til Vikima Seed.

Den vestsjællandske maskinfører fortæller, at spinatmarken blev udsat for tre dages hedebølge med over 30 grader i uge 24 efter en periode med sparsom nedbør.

Høsten af den tørre afgrøde er gået nemt og smertefrit.

Hedebølge knækkede spinaten

"Jeg tog efterfølgende på ferie i 14 dage. Ved begyndelsen af min ferie var afgrøden stadig mørkegrøn, men da jeg så kom tilbage, var den helt brun, selv om der var kommet nedbør".

"Så afgrøden har åbenbart fået et knæk af hedebølgen," mener han.

Efter to konsulentbesøg bev det besluttet at høste afgrøden i denne uge. Der er ikke anvendt Reglone i afgrøden.

Onsdag midt på eftermiddagen er der høstet 9 af de i alt 11,5 hektar. Målet er at blive færdig samme dag, ikke mindst fordi nedbør truer inden for det næste døgn.

Et foreløbigt udbytte for den høstede spinat lyder på ca. 1.800-1.900 kg råvare pr. hektar.

Håber på udbytte til index 130

Kasper Bruun fortæller, at afgøden er sået midt i april og har haft en fin vækstsæson med god etablering, ensartet fremspiring og fin renholdelse for ukrudt.

Afgrøden tog lidt skade af de tilførte jordmidler, men rettede sig senere. Frøsætningen har også været i orden. Forfrugten er vinterhvede efterfulgt af en efterafgrøde.

Et foreløbigt udbytte for den høstede spinat lyder på ca. 1.800-1.900 kg råvare pr. hektar. Index 100 for sorten er 1.200 kg renvare, og trods den ekstremt tidlige modning af afgrøden ser før-høst forventningen om at høste til index 130 ud til at kunne nås.

"Jeg er meget overrasket over, at den tidligere modning ikke er gået ud over udbyttet," siger Kasper Bruun.

På Jernhøjgård dyrkes også 32 hektar engrapgræs, hvoraf halvdelen er tærsket, mens den anden halvdel lige nu ligger på skår.

Bedriften omfatter i alt 540 hektar. I markplanen indgår foruden de to frøafgrøder også hvede, vårbyg, raps samt havre til gryn.

Med de indsendte fotos er Kasper Bruun vinder af konkurrencen Skyd Høsten Først i kategorien spinat til frø.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

Skyd høsten 2021 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd Høsten-lagkage, værdi ca 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move trådløs højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd Bedste Video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

 

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden. 

Emneord Skyd høsten 2021

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.