Stor forskel på hvedesorters egnethed til tidlig såning
Nye såtidsforsøg fra 2018 og 2019 viser, hvilke sorter, du skal vælge til tidlig såning - og hvilke du skal undgå.

Sorter der egner sig til tidlig såning, bør have en flad vækst i efteråret, hvor skuddene ligger hen ad jorden, da det giver en bedre beskyttelse mod vind og vejr gennem vinteren.

Udviklingen i biomasse bør heller ikke være for kraftig, da det øger risikoen for udvintring og sneskimmel. Det fortæller landskonsulent Lars Bonde Eriksen fra Seges.

For at undgå kraftig vækst, svage strå og stor risiko for lejesæd er det vigtigt at reducere udsædsmængden, så den svarer til ca. 200 planter pr. kvm ved såning 1. september. Ved senere såning, hæves udsædsmængden svarende til ca. seks planter pr. dag efter 1. september.

Hvedesorter der er velegnede eller egnede til tidlig såning kan sås i perioden 1. til 7. september med god sikkerhed for overvintring og et godt resultat.

Sorter, der er mindre egnede bør først sås efter 10. september. Og sorter, der ikke er egnede til tidlig såning, bør først sås fra midten af september, fortæller han.

Sorter med kraftig vækst og tidlig skridning eller tidlig vækststart i foråret er oplagte til sen såning, f.eks. KWS Extase og Benchmark. Mens sorter som Sheriff, Torp og Graham, der har en svag efterårsvækst, ikke bør sås sent.

Du kan se listen over alle de sorter, der egner sig til tidlig og sen såning, i Magasinet MARK 8, der lige er udkommet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.