Stor spænding før rapshøsten blev genoptaget - havde skybruddene ødelagt rapsen?

Endelig kunne rapshøsten efter fire dages pause genoptages hos Toftegård og Vandågård nær Brønderslev.

Efter fire dages høstpause kunne mejetærskerne igen komme på ud på de modne rapsmarker ved Agersted i Vendsyssel. Og det var tiltrængt at komme i gang igen, fortæller Martin Dunker, der er driftleder på landbrugene Toftegård og Vandågård nær Brønderslev.

"Vi nåede at klippe 90 hektar torsdag og fredag – allerede da var rapsen begyndt at drysse," siger han.

Derfor var det også med en vis spænding, for hvordan have markerne klaret bygevejret? Heldigvis var de helt tunge byger drevet forbi de marker, der nu skal høstes i de kommende dage, fortæller Martin Dunker, der har sendt billeder ind til konkurrencen Skyd Høsten.

"Der er nogle enkelte steder, hvor vi har fået noget lejesæd, men markerne har heldigvis ikke taget skade", siger han.

Heldet var med dem

Og heldet har faktisk været med ham og kollegerne.

"Den rapsmark, vi kørte på torsdag og fredag i sidste uge, fik 60 millimeter vand på en time. Det ville den formentlig have taget skade af", siger Martin Dunker.

Vandindholdet i rapsen, der høstes nu, ligger på 10-12 procent mod 7,9 pct. forleden. Udbyttet lander på cirka 37hkg. Der mangler fortsat høst af cirka 60 hektar raps.

Udover planteavlen har bedriften også 2.000 søer og 200 køer, og ToftegårdV og Vandågård er et af de landbrug, der vokset kraftigt i de senere år. På blot fire år er landbruget vokset fra at dyrke 320 hektar agerjord til 950. Den større bedrift stiller krav til omstillingspartheden og et opgør med 'plejer'.

"Det er en spændende udfordring. I dag har vi 17-18 mand ansat, og på maskinfronten investerede vi sidste år i en New Holland rotormejetærsker for at kunne følge med", siger driftlederen, der selv har været med i de seneste 12 år.

Videre i kornet

Martin Dunker er glad for, at høsten nu er i gang igen efter et par dage med ufrivillig hviletid.

"Nu håber jeg på, at vi er færdige med rapsen i morgen – og så skal vi videre i kornet, inden meteorologerne igen lovet vand hen imod weekenden", siger han.

På programmet står hvede, vårbyg og lidt havre. I alt mangler Toftegård/Vandågård, der ejes af Poul Christensen, at høste 400 hektarer ud af de samlede 950.


Her ser ses foto fra rapshøsten ved Agersted i går eftermiddag.

Med de indsendte billeder deltager Martin Dunker i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

Skyd høsten 2021 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd Høsten-lagkage, værdi ca 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move trådløs højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd Bedste Video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

 

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd høsten 2021

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.