Store Frødag viser såmetoder, afpudsere, svampe i spinat - og meget mere

Et fantastisk spændende program venter de besøgende på Store Frødag 19. juni på Stevns.

Er får bedre til at afpudse rødsvingel end maskiner? Kan kvælstofstrategien mindske behovet for vækstregulering? Hvilke såmetoder er bedst i frøavlen? Kan man bruge aktiv kul til at deaktivere ukrudtsmidler, så de ikke skader udlægget? Og hvordan dyrkes økologisk frø i dag?

Det og mange andre spørgsnål kan du få besvaret på Store Frødag, der især har fokus på etablering, dyrkning, afpudsning og udlæg.

På otte sessioner rundt i markerne kan du se demonstrationer og forsøg fremvist af landets dygtigste specialister, besøge de 30 udstillere eller høre spændende faglige indlæg, fortæller planteavlschef John Voss fra Østdansk Landboforening.

»Det er fem år siden, vi sidst holdt Store Frødag, hvor der kom 800 besøgende. Nu inviterer Østdansk Landboforening for anden gang til frødag, hvor frøavlere kan hente viden, sparring og inspiration«, siger han.

Otte såmetoder

Det store forsøgsareal byder både på landsforsøg og Østdansk Landboforenings egne forsøg. Det er helt bevidst for at skabe noget variation på alle sessioner, så der er meget at kigge på og tale ud fra, fortæller John Voss.

På en af sessionerne kan man studere et stort etableringsforsøg med engrapgræs sået med otte forskellige såmetoder.

»Vi kan se markante forskelle på, hvor godt de forskellige såmetoder og såmaskiner har etableret engrapgræs i ærterne. Maskinen betyder meget, men indstillingen er lige så vigtig«, siger John Voss, der her fortæller, hvad man ellers kan se:

I spinat er afprøvet fire forskellige ukrudtsstrategier med nye og kendte midler. Og 10 forskellige svampestrategier med særlig fokus på skimmel.

Et andet forsøg viser resultatet af henholdsvis radrensning, båndsprøjtning og bredsprøjtning i alm. rajgræs lagt ud i renbestand eller i vårsæd.

Får eller maskiner

På en anden session sammenlignes effekten af forskellige metoder til afpudsning af rødsvingel. Her indgår både en rotorklipper, en slagleklipper, en skiveslåmaskine og en fåreflok.

I et andet forsøg er der fokus på forskellige gødningsstrategier og behovet for vækstregulering i strandsvingel. Spørgsmålet er, hvor meget væstregulering, der er nødvendig ved forskellige N-strategier.

Og så handler en session om økologisk frøavl, og hvordan udlæg af hvidkløver og strandsvingel etableres i vårkorn.

Det er vigtigt at kunne se mulighederne i efterafgrøder. Derfor præsenteres 14 forskellige blandinger. Ikke kun lovpligtige efterafgrøder, men også bi-venlige blomsterblandinger og de vildtvenlige.

Endelig kan man komme med på en spændende tur ud til DLFs forædlingsstation, hvor der er rundvisninger.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.