Store problemer i mark og på fabrik: Kun 60 procent af øko-roerne høstet

Nordic Sugar fik for få øko-roer til produktion af økologisk sukker, men satser fortsat på produktionen fremover.

Efter en pause på 12 år startede Nordic Sugar igen i 2017 med at aftage økologiske sukkerroer.

Men svære forhold på både marken og fabrikken har betydet, at den samlede tilgængelige økologiske roemængde gennem året var for lille til, at der kom økologisk sukker ud af det. Der blev dog produceret økologisk foder af mængden.

Det kunne Troels Frandsen, formand for Danske Sukkerroedyrkeres fabriksudvalg til sukkerfabrikken i Nykøbing berette på foreningens generalforsamling i Sakskøbing mandag formiddag.

»Det første år med økologiske roer har således været særdeles udfordrende – både i marken med ukrudt og våde forhold og på fabrikken med nedbrud under oparbejdningen«, siger Troels Frandsen.

høstede 148 hektar

I løbet af året blev det til 248 hektar økologiske sukkerroer, men der blev dog kun høstet 148 hektar.

Men til trods for den relativt beskedne høst, vil økologiske roer fortsat være en del af markedet.

»Fra Danske Sukkerroedyrkere finder vi det absolut positivt, at Nordic Sugar på ny har startet produktionen af økologisk sukker i Danmark. Det er glædeligt, at danske roer bliver en del af dette marked«, siger han.

Gennemsnitsudbyttet blev 27,09 ton roer pr. hektar, renheden 85,5 procent, sukkerprocenten 15,9 og med et gennemsnitsudbytte på 3,69 ton sukker pr. hektar.

For konventionelle roer blev de tilsvarende tal 71,4 ton roer, 88,6 procent renhed, sukkerprocenten 17,2 og 12,3 ton sukker pr. hektar.

For at møde nogle af de mange udfordringer, og for at animere dyrkerne til fortsat dyrkning af økologiske roer, har Nordic Sugar i efteråret ansat en økologikonsulent og øget prisen på de økologiske roer til den kommende sæson.

»Dette ser vi som et klart signal om, at Nordic Sugar vil den økologiske produktion her i Danmark«, konkluderer han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.