Stort forsøg startet denne uge: Biokul spredt ud på marker i Spjald

Timingen kunne ikke være bedre: Biokul er denne uge spredt ud på marker ved Spjald. Forsøget skal være med til at afklare værdien af pyrolyse og biokul som hjælp til landbrugets klimareduktion.

På tre hektar hos gårdejer Kasper Christensens ved Spjald blev der i denne uge spredt biokul ud, seks ton pr. hektar. Forsøget bliver støttet af EU, og tre parter er gået sammen om projektet: Vestjysk Landboforening, Bygholm Landbrugsskole og Ringkøbing-Skjern kommune. Foreløbig kører  forsøget i halvandet år i alt og slutter i sommeren 2022. Man satser på at søge midler til at følge forsøget yderligere nogle år.

"Vi vil gerne kunne studere, hvilken effekt biokul faktisk har på afgrøderne, i dette tilfælde majs. Biokul nedbrydes ikke de næse 100-150 år, så det er meget lidt kun at undersøge det næste halvandet år", siger planterådgiver Charlotte Jakobsen fra Vestjysk Landboforening.

Der blev taget en del prøver inden biokullet blev spredt ud, og man vil undervejs tage planteanalyser og jordprøver for så om et år at kunne se, hvad gavn, biokul vil kunne give.

Forsøget falder perfekt sammen med regeringens udspil denne uge om nye måder at lette klimaaftrykket fra landbruget på. Pyrolyse er en af de måder, man håber at kunne være med til at reducere C02 udspil på, så der er store forventninger til forsøget.

Biokul fra Skåne

Projektet i Vestjylland hedder "Skridt mod klimaneutralt landbrug". Det certificerede biokul, der nu er spredt ud på markerne i Spjald, er faktisk fra Skåne, men det er meningen, biokullet skal produceres herhjemme på lidt længere sigt.

I pyrolysen bliver materialer som halm brændt til biokul i den iltfri forbrænding ved op til 800 grader. Effekten af biokullet er så afhændig af, hvad det er for et materiale, det er lavet af. 

"Jorden kan blive bedre, men det afhænger af, hvad det er for noget biokul, man bruger. Og så skal der nok komme en effekt ud af det, men lige nu er det kun store udgifter, der er forbundet med forsøgene," siger planterådgiver Charlotte Jakobsen.
Det totale budget for det samlede samarbejdsprojekt er lidt over  7,5 mio. kr. Heraf går ca. 1,8 mio. kr. til  aktiviteter i Danmark.

Af projektets budget betaler EU-program halvdelen, og de tre partnere den anden halvdel.

Faktaboks

Forsøget bliver fulgt nøje af de danske tre partnere, der står bag: Ringkøbing-Skjern Kommune, Bygholm landbrugsskole og Landboforeningen Vestjysk.

De tre er gået sammen om projektetet, der med EU-penge skal se på, hvordan landbruget kan i mere end en forstand kan blive grønnere. Sammen med nordiske partnere i Vestsverige og i Norge, har fået tilsagn om støtte fra EU's Interreg-Kattegat-Skagerak-program. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.