Stort gods færdig med høsten: Vi mangler 40 procent i udbytte

Svenstrup og Giesegaard Landbrug I/S har høstet 2.500 hektar afgrøder, men tørken har kostet godset omkring 40 procent i udbytte. Driftsleder kalder det forfærdeligt.

Svenstrup og Giesegaard Landbrug I/S, beliggende ved Ringsted, blev færdige med høsten i mandags, 30. juli, hvor hestebønner på de sidste hektar af i alt 2.500 hektar afgrøder blev høstet.

Driftsleder på godset, Mathias Skotte, er ikke tilfreds, når han kigger på det samlede udbytte efter høsten.

”Høsten er gået forfærdeligt. Vi mangler omkring 40 til 50 procent i udbytte i forhold til normalår.

Vi kan kun konstatere, at det er rigtig ærgerligt. Nu gælder det om at få ryddet af efter høsten og lige så snart, der kommer regn, går vi i gang med at så”, fortæller Mathias Skotte til landbrugsavisen.dk. 

Frøgræsset har klaret sig bedst i tørken, mens vårbyggen har klaret sig værst. 

”Vi såede det sidste vårbyg 21. april, og siden slutningen af april har vi fået omkring otte millimeter regn.

Det har været udfordrende. Vi gik hele tiden og håbede på vand til afgrøderne”, fortæller Mathias Skotte, som har høstet 1000 hektar vårbyg.

Kommer til at mangle 40 procent i indtægter

Svenstrup og Giesegaard Landbrug I/S dyrker strandsvingel, rajgræs, spinat, hvede, rug, våbyg, vinterraps og hestebønner som sælges som såsæd og maltbyg.

På grund af det lave udbytte i år forventer Mathias Skotte, at de vil miste 40 procent i indtægter. 

”Vi kommer til at mangle penge i budgetterne. Især vores vårbyg kommer til at give et rigtig lavt”, siger Mathias Skotte. 

Den sidste høst var hestebønner, som gav 2,2 tons pr. hektar. De havde budgetteret med seks tons. 

”Vi har ikke kunnet styre vejret. Det er vor herre, der styre det. Men det er katastrofalt. Vi må bare holde hovedet oppe og få sået noget herefter, som kommer godt fra land”, siger Mathias Skotte.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Han nævner, at det positive ved høsten er, at det hele blev klaret på i alt 17 dage, og det har være nemt og tørt at køre i uden omkostninger til tørring. 

Mathias Skotte deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sine indsendte billeder.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.