Strid om glyphosat: Ikke flertal for ny godkendelse

Skepsis i Frankrig og Tyskland har fået EU-Kommissionen til at sætte godkendelse af glyphosat i midlertidigt bero.

EU-kommissionen har endnu ikke kunnet finde kvalificeret flertal blandt EU-landene til at forny godkendelsen af aktivstoffet glyphosat med 15 år.

Efter et møde i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og foder i denne uge, har Kommissionen derfor udsat godkendelsesprocessen indtil videre.

Fransk og tysk skepsis

»Der er nogle lande. som ikke har tænkt sig at stemme for, blandt andet Frankrig, som forventes at stemme imod, og Tyskland, som muligvis vil stemme blankt. Det er en kritisk situation,« siger Søren Thorndal Jørgensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Han forventer nu, at sagen kan ende med, at EU-Kommissionen giver endnu en kortvarig, måske ét-årig, forlængelse af den gældende dispensation for glyphosat, mens sagen undersøges nærmere.

Den nuværende dispensation udløber til juni.

WHO rejser mistanke

Årsagen til, at en række EU-lande er skeptiske overfor en forlængelse af godkendelsen af glyphosat er, at verdenssundhedsorganisationen WHO sidste år rejste mistanke om, at glyphosat muligvis kan være kræftfremkaldende.

Den vurdering er EUs egen fødevaresikkerhedsinstans, EFSA, ikke enig i.

Tilsætningsstoffer mistænkes

Ifølge Søren Thorndal Jørgensen kan det imidlertid ikke afvises, at nogle af de tilsætningsstoffer, som bruges i en række af de færdige produkter med glyphosat, kan være sundhedsskadelige.

Derfor støtter Landbrug & Fødevarer, at stofferne undersøges nærmere og om nødvendigt forbydes.

»Vi kan selvfølgelig ikke leve med, at landmændene udsættes for en unødig risiko. Derfor er vi positive overfor, at problematiske tilsætningstoffer i færdigblandede produkter bliver forbudt. Men lad nu videnskaben tale - afgørelser på dette område bør ikke træffes af politikere,« siger Søren Thorndal Jørgensen.

Ifølge netmediet Altinget afhænger glyphosats fremtid nu i høj grad af den tyske regering, som p.t. stemmer blankt.

»EU-Kommissionen vil de næste par uger sondere det politiske landkort for at se, hvad der er praktisk muligt,« skriver Altinget.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.