Med et optimalt designet genom i sorter, der er blevet tilpasset lokale dyrkningsforhold rundt om i verden, vil verdens hvedeudbytter kunne fordobles.
Det viser et studie udført af et internationalt forskningsteam, som ledes af britiske Rothamsted Research. Det skriver det britiske netmedie Farmers Weekly.
For at fremstille de pågældende designersorter vil det være nødvendigt at anvende genmodificering og hurtige forædlingsteknikker, påpeger forskerne.
Hvede er verdens mest dyrkede afgrøde, og perspektivet er, at designerhveden vil kunne give et stort bidrag til at sikre fødevarer til en voksende verdensbefolkning, uden at der skal tages mere landbrugsjord i brug.
Designersorter tilpasset lokale dyrkningsforhold
Det internationale forskerhold har i studiet brugt data fra eksisterende hvedesorter med vægt på blandt andet metabolisme, vækst, størrelse og form samt tørkeresistens.
Herudfra er ved hjælp af computer-simuleringer lavet optimale designersorter af hvede, som er tilpasset lokale forhold.
I studiet er inddraget data fra 53 regioner med hvededyrkning fordelt på 33 lande.
Designerhveden indeholder dermed alle de bedste egenskaber til at kunne gro i et bestemt område, så afgrøden kan optage vand, lys og næring mest muligt effektivt.
Forskerne pointerer, at de i dag lokalt anvendte sorter kun ligger på 50 procent af det opnåelige udbyttepotentiale i forhold til den perfekte sort for deres område.
De lokale sorter kan fx optimeres, når det gælder plantens evne til at opfange lys, som er påvirket af bladenes vinkel, samt evnen til at og optage og bevare vand, hvilket afhænger at plantens evne til at håndtere varmestress.
Forskerholdet konkluderer, at designersorterne vil kunne hente mellem 30 og 70 procent, med et gennemsnit på 51 procent, af det uudnyttede udbyttepotentiale i de i dag anvendte lokale hvedesorter.
Den største gevinst vil være i lande med lave hvedeudbytter som fx i Australien eller Kasakhstan, hvor snittet er under fire ton pr. hektar.
Relaterede artikler
Kommentarer