Studie: Efterafgrøder giver markant fremgang for fuglelivet

På to walisiske bedrifter er der observeret en fordobling af antal fugleunger og en seksdobling af overvintrende fugle, efter der er indført efterafgrøder i sædskiftet og adgang til kerner og frø hen over vinteren.

På to bedrifter i Wales blev der for tre år siden indført tiltag som efterafgrøder med fuglefrøblanding samt fugleborde med adgang til fuglefrø, og det har ført til en markant fremgang for fuglelivet frem i dag.

Det skriver det britiske medie Farmers Guardian

De to bedrifter har deltaget i et projekt, som European Innovation Partnership (EIP) og The Game and Wildlife Conservation Trust (GWCT) står bag. Fuglelivet i Wales har nemlig været nedadgående, og derfor startede man for tre år siden et projekt, som skulle give fuglene bedre livsbetingelser.

På de to gårde blev der indført efterafgrøder med en fuglefrøsblanding, samt fugleborde med forskellige fuglefrø placeret tæt på markerne med efterafgrøder.

Resultaterne er gode. Der har været en fordobling af antallet af fugleunger, og man har observeret en seksdobling af overvintrende fugle, herunder en truet fugleart som finken tornirisk.

Efterafgrøder med en fuglefrøblanding har mange fordele for fuglene. De tilbyder et godt habitat for mange insekter, som fuglene kan leve af, ligesom blandingen inkluderer afgrøder, som bærer frø og kerner, som fuglene kan leve af. 

I projektet er der benyttet fugleborde. Fuglebordene er placeret tæt ved markerne med efterafgrøder, og de skal tilbyde fuglene foder, når efterafgrøderne er visnet ned eller pløjet i jorden, fra december til april.

I projektet har man kun talt fugle i områderne omkring de to bedrifter. Det er derfor ikke til at vide, om det stigende antal fugle skyldes, at fugle er kommet til fra andre områder, eller at bestanden er steget.

Konsulent på projektet Matt Goodall påpeger dog, at tiltagene lader til at skabe bedre livsbetingelser for fuglene over vinteren, så færre fugle dør og flere er stærke til ynglesæsonen. Derudover fremhæver han, at det øgede antal observerede fugleunger indikerer, at efterafgrøderne og fuglebordene skaber et godt miljø for fuglene.

Han tilføjer, at fremgangen i fuglelivet var langt højere end forventet, og ambitionen er nu at fortsætte de effektive tiltag, selv om projektet bliver lukket ned.

En af årsagerne til at fuglelivet har været dalende i Wales er, at landbruget er blevet mere og mere ensartet over store arealer. Tidligere havde de fleste landbrug også husdyr, og derfor var variationen i afgrøder større, fordi der skulle produceres afgrøder til både dyr og mennesker. Arealer med fx majs og bælgplanter er derfor mindsket, eller koncentreret bestemte steder, frem for at være fordelt over landet.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.