Sukkerroesorter med resistens overfor virusgulsot godt på vej
Britiske forædlere er tæt på at afslutte forskningsprojekt og vurderer efter to års markforsøg, at de kan være klar med virusgulsot-resistente sorter af sukkerroer til landmændene om tre til fem år.

Britiske planteforædlere er tæt på et gennembrud i kampen mod en af de mest tabsgivende sygdomme i sukkerroer, nemlig virusgulsot.

Sygdommen, der overføres via ferskenbladlus, er hyppigere forekommende i Storbritannien end Danmark. Tilmed er neonicotinoider også forbudt at anvende til bejdsning af roefrø i Storbritannien, så de resistente sorter vil være en stor gevinst for britiske avlere. 

Det britiske forædlingsprojekt med deltagelse af både statslige forskere og sukkerroebranchen begyndte i 2014 og udløber i år. Flere sorter er nu på andet år i dyrkningsforsøg hos udvalgte avlere, og bulletinerne lyder på meget lovende resultater.

Hvis alt går vel, kan virusgulsot-resistente sorter være tilgængelige for britiske sukkerroedyrkere - og potentielt også danske avlere - om tre til fem år, vurderer de britiske forædlere, ifølge netavisen Farmers Weekly.

Ifølge forskerne er det kompliceret at forædle sorter med resistens over for virusgulsot, fordi mindst tre vira er involveret.

Forskerne advarer samtidig om, at klimaforandringerne betyder stadig mildere vinterperioder, som kan føre til øget opformering af ferskenbladlusene og dermed øget spredning af den virus, der forårsager virusgulsot.

Har du plads til flere sukkerroer i markplanen i 2020 - så se herMark Mandag 9. september 2019 · 14:46

Resistente sorter ikke en erstatning for bejdsede roefrø

Bo Secher, chefkonsulent hos Nordic Sugar, har løbende fulgt de engelske forsøg, og kalder det et  "spændende perspektiv".  Det er dog urealistisk, at sorterne allerede vil være tilgængelige for landmændene om tre-fem år, lyder hans vurdering.  

"Sukkerroesorter med en eller anden grad af resistens overfor virusgulsot er interessante og en velkommen hjælp i specielt de lande, hvor roefrøene ikke må bejdses med neonicotionoder, som fx England.

Sorterne vil også være interessante for danske avlere som en hjælp mod virusgulsot, fordi virusangrebene kan give store udbyttetab, når de forekommer.

Men det er vigtigt at understrege, at resistente sorter ikke kan ses som en erstatning for neonicotinoider”, påpeger Bo Secher, der håber at man i Danmark fortsætter den pragmatiske linje med at give etårige dispensationer til Gaucho-bejdsede roefrø.

"Ferskenbladlus er jo kun et af de skadedyr, som neonicotinoider beskytter mod. Så er der alle de andre insekter som runkelroebiller, bedelus, bedefluens larve og flere andre, så det vil være forkert at sige, at brug af virusgulsot-resistente sorter vil betyde, at vi kan undvære neonicotinoider i dyrkningen af sukkerroer”, fastslår Bo Secher.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.