Sukkerroeudbytter dykker markant efter tørken
Let optagning og et udbyttetab på 14 pct. Det er status efter årets kampagne i sukkerroerne.

Tørken har kostet de danske sukkerroeavlere et udbyttetab på 14 pct. i gennemsnit. Det er status efter en kampagne, som startede 24. september og sluttede 16. januar.

»2018 har været kendetegnet ved den ekstreme tørke. Det har kostet udbytte. Men det har også givet gode betingelser til optagning og levering af roerne«, siger Bo Secher, chefkonsulent hos Nordic Sugar.

Han tilføjer, at sukkerindholdet var højt ved prøveoptagningerne. Regnen i august førte dog til vegetativ vækst i roerne kort tid før kampagnestart. Derfor var sukkerindholdet lavt først i kampagnen, men rettede sig senere.

Således blev det gennemsnitlige sukkerindhold for hele kampagnen på 18,0 pct. sukker. Det er på niveau med de seneste fem års gennemsnit, som har ligget på 17,9 pct.

Rene roer

»De tørre forhold i efteråret gav gode betingelser til optagning og transport af roerne. Det har resulteret i en usædvanlig høj renhedsprocent, især tidligt i kampagnen«, siger Bo Secher.

Han tilføjer, at renhedsprocenten i årets kampagne i gennemsnit lå på 91,5 pct.

Det er betydeligt bedre end normalt, hvor renhedsprocenten ligger på 88-89 pct.

»Ud over at det er en stor arbejdslettelse at forarbejde rene roer på fabrikkerne, har de tørre forhold også lettet arbejdet for avlerne. både under optagningen og i forbindelse med levering af roerne, hvor det mange steder har været så tørt, at lastbilerne har kunnet vende på markerne«, siger Bo Secher.

Kontrakter til 2019

Selv om 2018 var meget præget af de tørre forhold, mener Bo Secher stadig, at sukkerroer er en interessant afgrøde.

»Tørken kostede et udbyttetab på 14 pct. i sukkerroerne. Det er ikke så meget som i flere andre af de øvrige vårsædsafgrøder, og nok så væsentligt, så klarer sukkerroerne sig forsat godt, når man sammenligner dækningsbidragene«, siger Bo Secher.

Han tilføjer, at Nordic Sugar fortsat er interesseret i at tegne kontrakter for 2019 med avlerne.

 

 

Årets kampagne Body: @Fakta brød bullet:Tørken har kostet et udbyttetab på 14 pct. ---- Indholdet af sukker har ligget på niveau med de seneste fem års gennemsnit. ---- De tørre forhold i efteråret gav rene roer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.