Supergodt spinatår - men det presser også pris og areal

Høje udbytter to år i træk betyder, at markedet for spinatfrø er overforsynet. Det kan måske betyde et mindre areal og lavere priser for 2021.

»2020 har været et rigtig fint spinatår med en god høst. Udbyttet ligger knap 20 pct. over et gennemsnitligt år, og vi lander nok på indeks 116-117. Kvaliteten er fin med god spireevne som det vigtigste. Der har været lidt mere ukrudt, hvilket har givet større rensesvind«.

Det fortæller avlschef Jens-Olav Høst Hansen fra Vikima Seeds, der understreger, at det stadig er foreløbige tal.

»Udbyttet svinger lidt mellem landsdelene. Men ingen er under 100 pct. i år, selv om enkelte avlere kan ligge under. Vores tre bedste landsdele i år er Bornholm på 157 pct., Lolland på 134 pct. og Nordøstsjælland på 128 pct.«, siger han.

Hos Jensen Seeds er avlschef Morten Bang enig i, at der har været gode spinatudbytter i år.

»Vi lander nok på et gennemsnitligt indeks på 115-120, det er samme høje niveau som sidste år. Der er ikke de store geografiske udsving. Der er høstet fornuftige udbytte overalt«.

Stor forskel på avlerne

Der er dog hvert eneste år stor forskel på avlernes resultat.

»Der er en tendens til, at det altid er de samme avlere, der er heldige med udbyttet. Men regnbyger er jo mere tilfældige, og her kan man være mere eller mindre heldig«, siger Jens-Olav Høst Hansen.

Det er Morten Bang enig i.

»Nogle avlere har kun halv avl, mens andre har dobbelt avl. Der er stor forskel på, hvor dygtig man er, og om man har den optimale beliggenhed. Nogle ligger altid på indeks 125 eller mere, mens andre har større udsving«, siger han.

Fantastisk vækstsæson

Vækstsæson 2020 havde optimalt spinatvejr med tidligt forår og god etablering. Derpå koldt og tørt vejr i maj, som gav god rodudvikling. Og regn i rette tid i juni efterfulgt af tørt vejr. Det eneste, der bekymrede, var tre ugers regn i juli, fortæller Jens-Olav Høst Hansen.

»I juli udviklede gråskimmel sig, hvilket kan sænke spireevnen, og det måtte bekæmpes ekstraordinært. Heldigvis blev regnen fulgt af en tør og forholdsvis tidlig høst«.

Det er andet år i træk med rigtig gode gennemsnitsudbytter i spinat. 2019 var endda lidt bedre end 2020 hos Vikima med 125 pct. Så det kan måske ikke undgå at påvirke både pris og areal.

Presser areal og pris

Danmark producerer 75 pct. af verdens spinatfrø. Så når Danmark høster forrygende godt to år i træk, giver det en overforsyning i markedet, der kan mærkes.

Også de lukkede restauranter pga. corona spiller ind på baby-leaf forbruget. Tilmed slog 2019 rekord med det største spinatareal nogensinde i Danmark - på 11.700 ha. Arealet blev da også halveret til år 2020. Sådan lyder det samstemmende fra de to avlschefer.

De er enige om, at der ikke sker en stigning i areal til 2021, måske endda et fald. Prisstigninger er heller ikke på tale.

»Prisen for 2020 blev fastsat i marts 2020 til 21.500 kr. pr. ha ved indeks 100. Det er et fald på 6,5 pct. i forhold til 2019, som var på 23.000 kr. pr. ha. 2019-prisen er den højeste pris, vi har haft«, fortæller Jens-Olav Høst Hansen.

Begge avlschefer forsikrer, at de gør alt, hvad de kan, for at fastholde både areal og pris til 2021. De håber på status quo, men kan dog ikke garantere, at der ikke sker et lille fald.

»Vi kender hverken priser eller areal endnu, da vi stadig forhandler med vore aftagere. De er dog ikke alt for optimistiske, men markedet er heldigvis ikke faldet sammen«, siger Morten Bang, der regner med at kunne melde mere ud op til jul om både areal og priser.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.