Svært at dyrke raps uden omstridt pesticid

Ugen på spidsen: Bier er uundværlige for landbruget - men det er neonikotinoiderne også.

Bier er en fantastisk gratis arbejdskraft for danske landmænd. I visse afgrøder er der sågar god økonomi i at betale biavlere for at opstille bistader, så der sikres en god bestøvning af afgrøden.

Det gælder blandt andet i raps, hvor biernes færden har vist sig at øge udbyttet.

Derfor kan det undre, at danske landmænd kæmper for fortsat at kunne bejdse rapsudsæden med neonikotinoider, som er under mistanke for at skade bierne.

Det er der to væsentlige argumenter for.

For det første er det ikke bevist, at neonikotinoider skader bier ved de lave doser danske landmænd bruger, når udsæden bejdses.

For det andet vil alternativerne til neonikotinoider være værre. Hvis ikke rapsfrø bliver bejdset med neonikotinoider, så vil landmændene nemlig skulle sprøjte afgrøden flere gange. Det vil øge forbruget af pesticider - og dermed også øge risikoen for at skade bierne.

Det er også Miljøstyrelsens argument for, at de har givet danske landmænd dispensation til at bruge neonikotinoider til bejdsning af rapsudsæden i Danmark.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark og Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet MARK og Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.