Svampe og ukrudt boltrer sig i mild vinter

Til foråret skal man være særligt vaks ved havelågen. Svampe-sygdomme og ukrudt har nemlig haft usædvanligt gode betingelser i den næsten frostfri vinter.

Vi kan stadig nå at få snestorm og hård frost. Men det usædvanligt våde og milde vintervejr har gjort, at der allerede nu findes svampeangreb i nogle marker, ligesom ukrudtet har groet lystigt i de overvintrende marker.

Situationen i forhold til ukrudt bliver ikke ligefrem bedre af, at der på mange marker ikke blev bekæmpet ukrudt i efteråret, fordi det var for vådt.

Til foråret skal man derfor være klar på aftrækkeren, både når det gælder bekæmpelse af græsukrudt, og på de marker, hvor der er behov for en tidlig bekæmpelse af svampesygdomme.

Tidlige svampeangreb

Tidlig bekæmpelse af svampesygdomme kan ifølge Ghita Cordsen Nielsen, Seges, kom-me på tale i vintersæd og vinterraps.

"I vinterraps skal man holde øje med lys bladplet, som har nydt godt af de lune og fugtige forhold i denne vinter. Der er allerede nu fundet angreb i flere marker", siger Ghita Cordsen Nielsen.

Hun tilføjer, at eventuel bekæmpelse kan være aktuel fra begyndende strækning, men kun hvis der er vækst i planterne, og kun hvis der er angreb på minimum fem pct. planter.

I vintersæden er det især meldug og gulrust, man skal holde øje med ved vækststart.

"Angreb af meldug kan gå i sig selv igen. Men på marker med gulrustmodtagelige sorter kan der ved angreb være behov for tidlig bekæmpelse i april", siger Ghita Cordsen Nielsen.

Sidste år var der usædvanligt voldsomme angreb af gulrust.

Det skyldes dels, at en stor del af hveden blev sået tidligt i efteråret, og at der på 60 procent af hvedearealet blev dyrket sorter, som var modtagelig over for gulrust.

I år er der ikke så meget af hveden, der er sået tidligt. Tilmed er der kun gulrust modtagelige sorter på 30 pct. af hvedearealet.

Ro på insekterne

Modsat af hvad man måske skulle tro, er en mild vinter ikke ensbetydende med, at der bliver flere skadedyr i den kommende vækstsæson.

"Det er forholdene i løbet af vækstsæsonen, der har suverænt størst betydning for, hvordan populationer af de forskellige arter af insekter udvikler sig", siger Ghita Cordsen Nielsen.

Hun tilføjer, at nogle arter, som for eksempel snegle, nyder godt af en mild vinter - men at det ikke er ensbetydende med, at det bliver et problem i landbrugsafgrøderne.

Faktaboks

Mild vinter:

  • Den milde vinter har givet gode betingelser for svampesygdomme og ukrudt.
  • På nogle marker er det vigtigt at sætte ind med en tidlig bekæmpelse af græsukrudt og svampesygdomme.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.