Svensk kartoffelhøst ramt af misvækst

Mange steder er kartoflerne ikke taget op på grund af misvækst i tørken.

Sveriges samlede høst af spisekartofler er så ringe i år, at den i størrelse kan sammenlignes med misvækstårene 1867 og 1899.

Årets høst er således opgjort til 449.000 ton, hvilket er 15 procent lavere end 2017 og 17 procent under femårsgennemsnittet, skriver netavisen Jordbruksaktuellt.

Hektarudbyttet er beregnet til 28.100 kg, hvilket dog kun er ni procent lavere end i 2017, idet arealet med spisekartofler i 2018 var 16.000 mod 17.000 året før.

Årsagen til den lave produktion er først og fremmest tørken, som har betydet at kartoflerne mange steder slet ikke blev taget op, fordi knoldene har været for små eller udbyttet for lille. Det er især gået ud over avlere uden vandingsmulighed.

Dertil kommer, at en øget andel af kartoffelarealet dyrkes med reducerede udbytter i form af af nye kartofler (färskpotatis) eller som økologisk. 

For stivelseskartofler er det samlede høstudbytte i år 17 procent mindre end i 2017, på trods af at arealet er steget med 300 hektar til 7.800 hektar.

 

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.