Svensk kartoffelhøst uden Reglone har sænket kvaliteten
Svensk Potatis melder om mere råd, flere misfarvninger og hyppigere larveangreb i spisekartoflerne i første år uden brug af Reglone.

De svenske avlere af spisekartofler har i år for første gang måtte klare sig uden det nu forbudte nedvisningsmiddel Reglone.

Trods brug af alternative metoder har det betydet, at kvaliteten af knoldene er sænket, ifølge organisationen Svensk Potatis, som er ejet af kartoffelbranchen.

I stedet for at blive nedvisnet med Reglone er kartoflerne blevet aftoppet mekanisk, eventuelt i kombination med brug af det alternative nedvisningsmiddel Gozai, som de svenske avlere i år har kunnet anvende på dispensation. 

Resultatet af den nye og alternative praksis er ikke det bedste hvad angår kvaliteten af kartoflerne.

Hvert år udføre Svensk Potatis 3.000-3.5000 analyser af spisekartofler fra hele Sverige. 

Årets analyser viser således større tendens til misfarvning af skrællen, mere råd og et højere tørstofindhold. Derudover ses flere larveskader end normalt. 

Vurderingen er, at problemerne hænger sammen med årets praksis med mekanisk fjernelse af toppen eller brug af Gozai, som gør at knoldene har været nødt til at blive i jorden i længere tid. Det har også medført, at kartoflerne generelt er større end tidligere år. 

For nogle avlere har brugen af mekanisk fjernelse kombineret med Gozai virket fint, men for andre er det ikke gået helt så godt. 

"I år må betragtes som et læringsår, for der er meget nyt for avlerne at sætte sig ind i," siger Tony Gustavsson, chef for analyseenheden hos Svensk Potatis, til netavisen ATL.

Den svenske kartoffelbranche vil næste år igen søge om dispensation til brug af Gozai. 

”Det bliver meget vanskeligt, hvis vi slet ikke har et nedvisningsmiddel at bruge. Under vanskelige vejrforhold kan toppen ikke fjernes mekanisk, for i tilfælde af store nedbørsmængder risikerer knoldene så at blive ødelagt,” siger Bengt Björkman, der er kartoffelavler og bestyrelsesmedlem i Potatisodlarna.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.