Svensk landmand går glip af to tredjedele af 2020-kornhøsten

Landmænd i Nordsverige har ikke nået at høste store arealer med korn fra 2020-høsten.

I 2020 var det umuligt at høste store kornaraler i det nordlige Sverige som følge af efterårsregn og tidligt snefald. Samtidig var såning sen i foråret, så høsten var udskudt.

En af de ramte landmænd er mælkeproducent Bengt Granqvist uden for Sundsvall, som måtte efterlade 30 hektar, svarende til to tredjedele af kornet på marken, fortæller netavisen ATL.

Udover de mistede indtægter fra kornet, har han heller ikke nok halm til dyrene. Det samme er gældende for flere landmænd i området, som må ud på markedet og købe mere foder og halm. 

Omkring Sundsvall har det ikke været muligt at høste en femtedel af kornarealet.  

Generelt er det gældende for de nordlige amter i Sverige, at store dele af kornet ikke kunne tærskes sidste år. I Norrbottens Amt er der tale om 14 procent af kornarealet, i Jämtlands amt 15 procent og i Västerbotten amt 9 procent. Til gengæld er der for de kornmarker, der nåede at blive høstet, registreret høje hektarudbytter.

Såningen i 2020 startede sent hen i foråret, hvorfor høsten også blev senere end normalt. Da kornet var klar til høst, havde først regn, og derefter sne, fundet vej til  området. 

For hele Sverige blev høstudbyttet af korn tre procent mindre i 2020 end året før, mens det ligger 10 procent over 5-års gennemsnittet, ifølge ATL.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.