Sverige sætter gang i langvarigt forsøg med biokul

Biokul er kendt for at binde kulstof i jorden, men man kender ikke de langsigtede konsekvenser. Derfor har Sveriges Landbrugsuniversitet sat et forsøg i gang, som skal løbe frem til 2040 og måske længere endnu.

Biokul er særligt kendt for sin evne til at øge bindingen af kulstof i jorden.

Det svenske netmedie Jordbruks Aktuellt skriver at, Sveriges Landbrugsuniversitet, SLU, nu har fået finansiering til at undersøge, hvilken indflydelse tilførsel af biokul har på jorden og dens kvalitet. 

Erik Karltun er forsker på Institut for Jord og Miljø hos SLU og er leder af projektet.

Han mener, det er på tide at biokuls indflydelse på jorden bliver undersøgt, da forskerne på nuværende tidspunkt har begrænset viden, og faktisk ikke ved om biokul kan give nogle bivirkninger på længere sigt. 

Formålet med forsøget er at dokumentere dynamikken mellem biokul og jorden. Forskerne vil blandt andet undersøge, om biokuls evne til at binde kulstof i jorden kan reducere afgrødestress i forbindelse med tørke, og om biokul kan reducere klimapåvirkningen, idet det ændrer på næringsstofkredsløbet. 

Forsøget udføres på sandet jorde nær Uppsala i Sverige, hvor to slags biokul er spredt ud i 24 rektangulærer forsøgsparceller. Den ene type biokul stammer fra flis, mens den anden stammer fra frøaffald. 

På nuværende tidspunkt er det planen, at forsøget skal fortsætte frem til 2040. Erik Karltun håber dog, det kan vare endnu længere, så det bliver muligt at kunne dokumentere langtidskonsekvenserne af tildeling af biokul. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Fik du læst?

Se flere

Ejendomsmarkedet

Se alle