Sveriges høst af øko-spisekartofler hårdt ramt af larver

De svenske økologiske kartoffeldyrkere har i år haft store problemer med larveangreb.

I år er næsten 15.000 tons af Sveriges høst af økologiske spisekartofler beskadiget af larver. Det viser en ny undersøgelse fra brancheorganisationen Swedish Potato, skriver den svenske netavis atl.nu 

Over 40 procent af kvalitetsanalyserne foretaget af Swedish Potato faldt udenfor kvalitetsstandarderne sat af den svenske brancheorganisation Svensk Matpotatiskontroll.

De ramte svenske avlere er derfor tvunget til at sælge den beskadigede kartoffelhøst som stivelse. Det samlede svenske areal med økologiske kartofler udgør i år 850 hektar, svarende til tre procent af  det samlede kartoffelareal.

Det er især den gulbrune smælderlarve, som har spist sig mæt i de svenske øko-kartofler.

De gulbrune smælderlarver udvikler sig, ifølge atl.nu, over flere år, og er efter 4-5 år to centimeter lange. De graver sig ned om vinteren og kommer frem i gen om foråret.

Selvom larverne lever i alle slags planter, så er er kartoffelplanten deres favorit værtsplante.

 

Faktaboks

Det svenske landbrugsråds råd til økologiske karfoffeldyrkere:

Sæt ikke kartofler i marker, som har været angrebet af larver de seneste to år.

Grav havregrynshonningboller ned i jorden og undersøg efter to uger, om der er larver. 

Brug en spade til at vende jorden og undersøg for larver.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.