Sydlig rekordhøst kan presse danske kornpriser
Høsten på den sydlige halvkugle tegner til rekord. Det er godt nyt for alle, der skal købe korn.

Denne måneds afgrøderapport, WASDE, fra det amerikanske landbrugsministerium slår fast, at afgrøderne har det rigtig godt på den sydlige halvkugle.

I Brasiliens tegner sojahøsten til at blive rekordhøj, og forventningen til sojaavlen i Argentina er også stor trods en katastrofestart, vurderer råvareanalytikerne i danske AgroMarkets.

For den globale forsyning af korn har avlen på den sydlige halvkugle ekstrem stor betydning. Fx sender majsavlen i Brasilien og Sydafrika for alvor produktionen i vejret. Australien øger deres hvedeproduktion med 2 mio. til 35 mio. ton og har historisk set aldrig tidligere produceret mere. I Argentina er produktionstallene utroligt positive.

USA har brug for mere

Til gengæld stiger også amerikanernes forbrug af majs til ethanol med 50 mio til 5.400 mio bushel eller 145.800 mio. kilo - 1 bushel majs svarer cirka til 27 kg. I USA producerer man selv 15.148 mio bushels majs, så forbruget af majs til ethanol udgør nu 35,67 pct. Dermed er anvendelse af majs til ethanolproduktion meget vigtig for produktionsbalancen i USA.

AgroMarkets: Gode chancer for prisstigninger i hvedenMark Mandag 6. marts 2017 · 14:06

Produktionsoverskud stiger 43,8 pct.

De store opjusteringer på den sydlige halvkugle får produktionsoverskuddet til at stige markant. I sidste måned blev overskuddet reduceret voldsomt, men de nedjusteringer er nu længe udlignet af tallene i denne måneds WASDE rapport. Næste vigtige milepæl er WASDE rapporten i maj, da den er årets første bud på produktion, forbrug og lager for den kommende høst.

2017 kornpriser falder i DK

De danske priser på korn falder for ny høst. Foderstofferne har mere end svært ved at holde prisen oppe til trods for, at vi har et futuresmarked på ny og gammel høst, der burde medføre, at høst 2017 koster lige så meget eller mere end 2016 høsten. Men 2017 prisen er 8 kroner lavere end her og nu priserne, så der er ikke megen logik i foderstoffernes prissætning pt, lyder det fra AgroMarkets.

 

Faktaboks

The World Agricultural Supply og Demand Skøn (WASDE) er en månedlig rapport offentliggjort af United States Department of Agriculture (USDA) og giver en omfattende prognose for udbud og efterspørgsel efter de store afgrøder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.