Tørke understreger fortsat behov for forskning

Forskningscenter Flakkebjerg fejrede torsdag 25 års jubilæum. Der blev set tilbage på forskning, som i høj grad har været til gavn for planteavlere. Jubilæet kredsede også, om noget af alt det, vi stadig ved alt for lidt om.

Hvilke afgrøder skal danske landmænd dyrke i fremtiden for at gøre sædskiftet mere robust over for klimaforandringer?

Kan biostimulanter gøre afgrøderne mindre følsom overfor tørke – og kan vi booste samspillet mellem afgrøde og bakterier, svampe og andre levende organismer i jorden, så afgrøderne får lettere adgang til næringsstoffer, og udnytter deres udbyttepotentiale bedre? Og hvad kan vi forvente af fremtiden?

Bliver bionedbrydelige, kamuflerede robotter, der kører på solenergi et almindeligt syn på markerne om 15-20 år? 

Det var blot nogle af de emner der blev præsenteret, da Forskningscenter Flakkebjerg markerede sit 25 års jubilæum. 

Der er nemlig sket rigtig meget på de 25 år, der er forsket på Flakkebjerg – og der er fortsat et stort behov for at stille ny viden og nye teknologi til rådighed for planteavlere i både Danmark og globalt. 

Det startede med kemi

Det, der i dag kendes som AU Flakkebjerg, har rødder tilbage til 1972, hvor der blev oprettet et Planteværnscenter, som blandt andet arbejde med kemisk bekæmpelse af ukrudt og svampesygdomme. 

Tilbage i 1980’erne kørte debatten om landbrugets forbrug af pesticider allerede på højt blus. Det førte til at Folketinget besluttede, at landbrugets forbrug af pesticider skulle nedbringes med 25 procent inden 1990 og med 50 procent inden 1997. 

Det krævede ny viden. Derfor blev en række forskningsinstitutioner lagt sammen i de nye bygninger, der stod klar på Flakkebjerg i maj 1993.

Afgrødesundhed og ny teknologi

De fleste landmænd har formentlig hørt om Flakkebjerg, og sætter det i forbindelse med afprøvning og godkendelse af pesticider samt IPM.

Nogle landmænd vil også vide, at der bliver forsket i frøavl på Flakkebjerg.

Derudover har det været en stor cadeau for stedet, at et globalt rustcenter blev placeret på Flakkebjerg i 2008. Det indebærer, at der bliver sendt rustprøver fra 60 lande til Flakkebjerg, som sammenligner de mange forskellige racer af rustsvampe, så landmænd over store dele af verden bliver bedre rustet til at bekæmpe rust. 

Men AU Flakkebjerg er meget mere end det.

Det der startede med forsøg på 29,4 hektar er nu udvidet til 215 hektar. Derudover er der livlig aktivitet i bygningerne, hvor der bliver sekventeret og kortlagt gener, og forsket i IPM samt mikroorganismer, som kan forbedre planternes modstandsdygtighed.

Alt sammen noget, som danske landmænd har hårdt brug for, og hvor der stadig ligger et kæmpe uforløst potentiale for at forbedre planteproduktionen og gøre den mere robust over for skadegørere og et klima der ifølge eksperter bliver mere ekstremt i fremtiden.
 

Emneord PLUS, Tørke

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.