Tag beslutning om Latitude-bejdset hvedeudsæd nu

Sidste frist for bestilling af Latitude-bejdset hvedeudsæd til brug i efteråret er inden for de nærmeste dage, idet bejdsningen foregår i Tyskland. I år ses kraftige angreb af goldfodsyge.

Angreb af goldfodsyge i hvede er meget slemt i år, og lige nu ser man store flader med hvide aks i hvedemarkerne - og det kommer til at koste udbytte. 

Goldfodsygen ses i sær på lette jorde, men også på svære jorde. Svære angreb ses typisk efter tidlig såning og varme efterår, som giver goldfodsyge-svampen gode vilkår. 

"Goldfodsygen i år hører nok til i den værste tredjedel, når vi kigger hen over de senere år.

Selv om der ikke er en lineær sammenhæng til, at der så også vil være omfattende angreb næste år, vil jeg opfordre til, at man hurtigst mulig tager stilling til, om der skal indkøbes Latitude-bejdset udsæd til såning af hveden i efteråret," siger Finn Olsen, teamleder for planteavl hos Sønderjysk Landboforening.

Som tommelfingerregel er der økonomi i at bruge Latitude-bejdset hvedeudsæd mod goldfodsyge ved tidlig såning af hvede, dvs. før ca. 15. september, hvis forfrugten er korn, lyder anbefalingen.

Beslutningen om bejdsning eller ej, skal tages meget snart, fordi bejdsning af udsæden som bekendt skal foregå i Tyskland, og transporten af udsæd tur-retur gør processen ekstra tidskrævende.

Finn Olsen opfordrer derfor interesserede planteavlere til at kontakte sin leverandør af udsæd hurtigst muligt, helst inden for den næste uge, for dels at høre hvilke hvedesorter, som typisk vil være 3-4 stykker, der i år bliver udbudt med Latitude-bejdsning og dels at få afgivet en bestilling.

Merprisen for Latitude-bejdset udsæd ligger på ca. 200 kr. pr. hkg. Desuden skal man bide mærke i, at Latitude-bejdset udsæd ikke bør ligge over til året efter, anbefaler Finn Olsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.