Tag en før-høst gennemgang for græsukrudt i vintersæden nu

Lige nu er det let at spotte græsukrudt i vintersæden ved en før-høst gennemgang. Det er vigtigt at kende sit græsukrudt, så en målrettet indsats kan planlægges til kommende sæson. Det er også nu, der kan høstes frø til test af resistens.

Netop nu er det let at spotte græsukrudt i vintersæden ved en før-høst gennemgang (se faktaboksen). Sådan lyder anbefalingen fra Seges.

I år er der nemlig rigtig meget græsukrudt at finde i mange marker, fordi den lange milde vinter har givet gode muligheder for meget græsukrudt.

Det er især arter som italiensk rajgræs, rævehale og væselhaler, som har spredt sig eksplosivt.

I en før-høst gennemgang får du et godt overblik over omfanget af græsukrudt i markerne - og det er muligt at tilrettelægge en strategi med enten mere vårsæd eller en tilpasset bekæmpelsesstrategi. 

Der er i år mange tilbagemeldinger på mislykket ukrudtsbekæmpelse og desværre tyder rigtig meget på udbredt resistens, lyder det fra Seges

En undersøgelse udført af Solvejg Mathiassen fra Aarhus Universitet, Flakkebjerg i 2016 har vist, at hver femte mark med italiensk rajgræs formentlig har resistens.

Herbicidresistens i græsukrudt er såkaldt metabolisk resistens, hvilket betyder, at græsukrudtet ikke blot har nedsat følsomhed mod ALS-hæmmere som Broadway og Cossack, men også for ACCase-hæmmere som Topik og Primera Super. På Flakkebjerg udføres resistenstest af græsukrudt.

Læs mere om før-høst gennemgang af vintersæd for græsukrudt og se billeder af de vigtigste græsukrudtsarter på LandbrugsInfo her (kræver log-in) 

Faktaboks

Før-høst gennemgang - sådan gør du

  • Gennemgå dine marker og find ud af hvilket græsukrudt, der findes i marken.
  • Registrer i enten Farmtracking hotspot eller på et markkort det observerede græsukrudt
  • Findes enkeltplanter af græsukrudt, er det vigtigt at afluge dem, så spredning undgås. Særligt agerrævehale findes ofte i starten som enkeltplanter. Planterne skal destrueres som flyvehavre.
  • Større pletter kan evt. afslås nu for at minimere frøspredning med mejetærsker.
  • Planlæg allerede nu høsten, så frøspredning med mejetærsker ikke sker. Høst inficerede marker for sig selv enten sidst i høstperioden eller sidst på dagen, så mejetærsker kan rengøres efterfølgende. Overvej om inficerede områder i marken kan stå til sidst i sæson og ryddes op den sidste høstdag. Hermed flyttes problemet ikke til nye marker.
  • En lille indsats med at lade mejetærsker stå at køre med fuld luft og omdrejninger et par minutter på den inficerede mark efter høst af marken er bedre end ikke at gøre noget.
  • Halmpresseren flytter også meget græsukrudt rundt, så planlæg også presning sidst på dagen i græsukrudtsbefængte marker. Det må opfordres til at presseren rengøres grundigt hver dag.
  • Ved mistanke om resistens bør resistenstest overvejes
  • Lad stub ligge uberørt fra høst og frem til ny såning for at fremme størst muligt henfald af ukrudtsfrø.
  • Tag en vurdering af dit sædskifte i samarbejde med din konsulent – om der skal være vårsæd i markerne eller anden vekselafgrøde. Og udsæt såtidspunkt til slutning af september, hvis der skal være vintersæd på marker med græsukrudtsproblemer

Kilde: Seges

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.