Task force: Planteavlere kan tjene flere penge
Task force Planteavl kommer med fire nye anbefalinger, der skal forbedre planteavlernes muligheder for at tjene penge.

Management og ledelse på de dårligst præsterende planteproduktionsbedrifterne skal forbedres. Sådan lyder en af fire anbefalinger fra Task force Planteavl, som har stukket hovederne sammen igen.

Planteproduktion har et særligt management- og ledelsesmæssigt efterslæb sammenlignet med andre driftsgrene inden for landbruget. Det skyldes, at der er færre ansatte i markbruget, og at planteproduktion i blandede bedrifter ofte er blevet nedprioriteret. Herudover kommer, at vejret er en uforudsigelig faktor i markdriften, der komplicerer management og ledelsesopgaverne.

Med den nuværende økonomiske krise i landbruget er det i endnu højere grad nødvendigt, at driftslederne får det optimale ud af den daglige planlægning og driftsledelse. Det kræver bedre overvågning af marken og opfølgning på afgrøderne i løbet af sæsonen.

Nye værktøjer

Derfor anbefaler Task Forcen, at der udvikles værktøjer til intelligent jordbrug, for eksempel mobile værktøjer baseret på GPS, som kan være med til at øge udbredelsen af præcisionsjordbrug.

Samtidig vil de arbejde for, at der udvikles statistiske analysemetoder til at generere ny viden af Big Data, der opsamles automatisk om bedriften, for eksempel af sensorer, udbyttemålere og registrering af udbytter.

Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer og formand for Mini Task Forcen, glæder sig over, at landbruget har fokus på, hvad det selv kan gøre for at forbedre sig.

»De store forskelle i produktivitet og økonomiske resultater hos sammenlignelige planteproduktionsbedrifter understreger, at vi skal blive bedre til management og ledelse,« siger han.

 

Flere forslag

Mini Task Forcen er også kommet med anbefalinger om, at der skal sikres et stort udvalg af godkendte og omkostningseffektive virkemidler til kvælstofreduktion uden for dyrkningsfladen.

I forhold til EU’s klimamål anbefaler de, at der bliver fleksibilitet, så det ikke rammer lande med en relativ stor landbrugssektor ekstra hårdt.

Endelig peger de på mulig muligheden for at hente et trecifret millionbeløb hjem til planteproducenterne med bedre rammer for jordfordeling.

Flemming Nør-Pedersen er formand for Mini Task Forcen, hvor medlemmerne udgøres af direktører i større planteavlsrelaterede virksomheder som DAKOFO, DLG, Danish Agro, DLF, Danespo, BioRefining Alliance, Nykredit samt institutleder Henrik Zobbe, IFRO.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.