For tidligt at tale om katastrofe i årets majs

Alle, der dyrkede majs i 1987, kan huske, hvordan det gik. Der er dog ingen grund til at frygte, at katastrofen fra 1987 gentager sig med en halvering af majsudbytterne, fastslår majsekspert.

I år er der helt usædvanligt ikke den store forskel på udbyttepotentialet for den majs, som blev sået for 4-6 uger siden, og den majs, som sås nu.

Faktisk vil der være marker, som sås nu, der kommer til at give højere udbytter, end majs, der er sået på arealer, hvor jorden i en lang periode har været kold og våd. Flere steder i landet er der nemlig eksempler på majsfrø, som har ligget i jorden og er rådnet. Derfor skal det i den kommende uge besluttes, om der skal isås majs på nogle af disse arealer.

Selv om årets såning af majs har været ugunstig og usædvanlig sen, kan vi stadig nå at få en normal høst. Det mener Jens Bagge, majsforædler hos Sejet Planteforædling. Han opridser tre scenarier for årets majsudbytter:

  • 1) At vi får en rigtig god sommer og et meget lunt efterår med sen nattefrost. Det vil resultere i et normalt majsudbytte.
  • 2) At vi får en normal vækstsæson fra nu af, frem til majsen skal høstes. Det vil resultere i et udbytte, der formentlig vil ligge 10-20 pct. under de seneste års niveau.
  • 3) Et skrækscenarie, hvor vi får kølig og regnfuld sommer, der vil halvere majsudbytterne. Det mener Jens Bagge dog, at der er meget lille risiko for.

»Det er for tidligt at være bekymret for årets udbytter i majs. Men man skal gøre alt, hvad man kan, for at hjælpe majsen godt fra start i et år som i år«, understreger Jens Bagge.

Det mener han kan ske ved at sænke plantetallet i sent sået majs til 70.000-80.000 kerner pr. hektar.

»Modsat korn er det ved sen såning en fordel at sætte udsædsmængden ned. Det giver den enkelte majsplante mere plads. Det gør, at den ikke strækker sig så meget, og det er en fordel i forhold til udviklingen af kolberne«, siger Jens Bagge.

På arealer, hvor der ikke er problemer med råger, opfordrer han til, at man sår majsen mere øverligt end normalt. Det vil sige i 3 cm dybde.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.