Tidsplan skrider - ingen ekstra gødning til februar

Nye gødningsnormer skal i høring i otte uger, før de kan træde i kraft. Samtidig er det usikkert, om en politisk aftale om landbrugspakken kan landes på denne side af jul.

De nye gødningsregler, som landmænd i hele landet afventer med længsel, skal igennem en otte uger lang miljøvurderingsproces, før de kan træde i kraft.

Derfor kan reglerne ikke træde i kraft fra dyrkningsæsonens start 1. februar.

Det vurderer miljøprofessor Peter Pagh, Københavns Universitet.

Proces må følges

»Der er tale om, at man ændrer den danske nitrathandlingsplan. Samtidig har EU-domstolen sagt, at nitrathandlingsplaner er omfattet af reglerne om miljøvurdering af planer og programmer, det, der kaldes SMV (Strategisk Miljø Vurdering). Og hvis man ændrer gødningsnormerne, så må det være sådan, at man følger den proces,« siger Peter Pagh.

NaturErhvervstyrelsen har "ingen kommentarer" til, hvornår de ændrede  gødningsnormer rent lovteknisk kan træde i kraft.

Ingen aftale endnu

Fra det tidspunkt, hvor politikerne måtte indgå en aftale om landbrugspakken med de nye gødningsregler, vil der altså som minimum gå otte uger til nye regler kan få effekt.

Dermed er tidspunktet 1. februar 2016 forpasset med flere uger allerede.

Samtidig er det endnu et åbent spørgsmål, om de seks partier, der er midt i et intenst forhandlingsforløb om landbrugspakken, ender med at indgå en aftale inden jul, eller om forhandlingerne trækker ud til på den anden side juledagene.

Gødning i foråret afgørende

Onsdag aften forhandlede partierne frem til midnat, men ordførerne holder kortene tæt til kroppen.

»Ingen kommentarer,« lyder det fra den ene ordfører efter den anden.

Lidt flere ord kommer dog fra Mette Bock, Liberal Alliance.

»Det, der er helt afgørende for mig er, at vi indgår en aftale, som betyder, at landmændene kan gødske mere fra den kommende sæson. Om det så må blive fra 1. marts 2016 af lovtekniske årsager, er der ikke noget at gøre ved. Det helt afgørende er, at vi nu får sat det paradigmeskifte i gang, som vi har arbejdet for i årevis,« siger Mette Bock.

Hun vil ikke udelukke, at de politiske forhandlinger kan trække ud til den anden side af jul.

»Nu vi lægger arm«

Der er seks partier med ved forhandlingsbordet om landbrugspakken:

Regeringen (Venstre) samt partierne Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative, Socialdemokraterne og de Radikale.

Ifølge Mette Bock er det ikke afgørende for Liberal Alliance, om det bliver en bred eller smal aftale.

»Jeg tror, det vil være godt for landbrugets stabilitet, hvis socialdemokraterne er med. Om de kommer det, vil vise sig. Det er først nu, det bliver alvor, og vi skal til at lægge arm.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den socialdemokratiske landbrugsordfører Simon Kollerup.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.