Tilfreds kartoffelavler: 19 procent stivelse i tidlig sort - og det kan blive højere

Blog fra planteavlsbedriften: Hos Viggo Conradsen er man i gang med optagning af melkartofler, og både udbytte og stivelsesindhold tegner "fornuftigt".

Af Viggo Nissen Conradsen - fortalt til Stig Bundgaard

Vi er begyndt på kartoffelhøsten, samtidig med at vi også har rigtigt travlt med at så vintersæden.

Vi tog de første stivelseskartofler op søndag 15. september, og har indtil videre taget 10 hektar af de 100 hektar op, som vi dyrker i år. Det er gået fint med at køre med kartoffeloptageren på arealet.

Vi har også kartoffelmarker, hvor det er for vådt at køre, men det begynder heldigvis at tørre op nu. I første halvdel af september har vi fået mindst 150 mm nedbør, så det har været voldsomt.

Vi står selv for kartoffeloptagningen med vores 2-rækkede Grimme SE 150-60, som har min driftsleder i førersædet. Det helt store ryk i kartoffelhøsten kommer først ca. 1. oktober, og så får vi både det sidste stivelse med i kartoflerne og har tid til optagningen.

De første kartofler er allerede leveret til fabrikken i Toftlund i sidste uge, så den kan komme i gang her først i kampagnen.

Det ser fornuftigt ud med udbyttet, selv om det jo er tidligt på høsten at sige det. Det ser ud til, at vi lander på et udbytte på lige godt 10 ton stivelse pr. hektar, hvilket er lidt højere end middeludbyttet her på bedriften.

Stivelsesindholdet er målt til knap 19 procent for den tidlige sort, vi har taget op, og som vel og mærke ikke ligger i top med stivelse. Vi har været ude at skimmelsprøjte i dag i nogle af senere sorter, så de gror stadigvæk og indlejrer stivelse, og her håber jeg på et endnu højere stivelsesindhold. Sidste år var stivelsesindholdet i snit 18,2-18,3 procent.

Optagning af stivelseskartofler på Nødbjerggård. Foto: Privat

GOD TEMPERATUR FOR KARTOFLER

Knoldsætningen er også god i år, uden jeg har en forklaring på det.

Generelt har sommeren været rigtig fin med gode, relativt kølige temperaturer for kartofler på 18 til 22 grader over en lang periode. Bliver det for varmt er kartoflerne ligesom os mennesker - over 25 grader, så gider ikke lave noget.

Maj måned var heller ikke så varm som samme måned sidste år, så vi har sagtens kunnet følge med på vandingskapaciteten.

I læggekartoflerne har vi torsdag været ude og lave den sidste nedvisning. Der er også en god knoldsætning. Her er det jo vigtigt, at knoldene har en nogenlunde jævn størrelse.

Når Reglone bliver forbudt i EU får vi et kæmpe problem, og jeg er meget spændt på, hvordan vi kommer til at klare den udfordring. Vi må håbe, at der kommer nogle gode ideer frem, måske på Agritechnica.

Faktaboks

Viggo Nissen Conradsen

  • Ejer planteavlsbedriften Nødbjerggård ved Agerbæk, Vestjylland. Blogger til Mark Plus
  • Tre ansatte
  • 800 hektar, heraf er ca. 100 hektar ejet, JB 1 og 3
  • Markplan 2019: Stivelseskartofler, læggekartofler, majs til foder og biogas, vinterhvede, vinterbyg, vinterrug, slætgræs, ital. rajgræs og vårbyg
  • Vandingsmulighed for cirka trefjerde dele af arealet
  • I højsædet er præcision med hensyn til gødskning og sprøjtning, lave omkostninger, brugte maskiner, rene marker og sikkerhed i dyrkningen

 

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.