Tjek årets afgrødeøkonomi ved forskellige gødningspriser

Med en funktion i Næsgaard markstyring er det muligt at beregne økonomien i afgrøderne ved fx forskellige priser på gødning.

Har du bestemt dig for en gødningsstrategi for næste høstår? Det er en svær beslutning, når handelsvarer og salg af afgrøder ændrer pris dagligt.

Vil du enkelt kunne beregne, hvordan forskellige strategier påvirker økonomien og andre parameter? Og uden at skulle ændre i markplanen? 

Sådan lyder spørgsmålene i en pressemeddelelse fra Datalogisk, og naturligvis har virksomheden også svarene ved hånden.

Datalogisk gør nemlig opmærksom på, at Næsgaard markstyring har funktioner til planlægning, dokumentation og overblik.

Dette inkluderer en funktion til at lave forskellige scenarier for marker og afgrøder. Dermed bliver det lettere at beslutte hvilke indsatser, der skal gennemføres ud fra forskellige forudsætninger, lyder det.

Alternative scenarier

Datalogisk peger på, at det i en tid, hvor handelsvarer og salg af afgrøder ændrer pris næsten dagligt, er en stor fordel at kunne beregne, hvordan forskellige scenarier påvirker økonomien og andre parametre. Og uden af skulle ændre i markplanen. 

Dette kan klares i funktionen Scenarier i programmet Næsgaard Mark.

I programmet er det muligt at lave lige så mange alternative scenarier, man ønsker, og derefter sammenligne dem med den oprindelige markplan.

Hvis det i markplanen fx er besluttet at anvende NPK gødning, kan et alternativt scenarie være at gødske sparsomt med kun kvælstof og deraf et mindre udbytte. 

’Vi oplever for tiden, at mange kunder spørger til eller er begyndt at bruge Scenarie-funktionen’, fortæller Birger Hartmann fra Datalogisk, og han fortsætter:

- For størstedelens vedkommende er det på grund af de store udfordringer med høje priser og problemer med levering af gødning.

Eksempler på brug af Scenarier

I Scenarie-funktionen kan brugeren sammenligne, hvordan forskellige priser på afgrøder påvirker økonomien. Derefter kan markplanen og scenariet vises side om side, så økonomi med videre nemt kan sammenlignes. 

Beslutter brugeren at køre efter det nye scenarie, kan dette overføres til markplanen med et enkelt klik. 

Datalogisk nævner en række eksempler på brugen af Scenarier:

  • Har du problemer med at få fat i din sædvanlige gødning og må derfor købe en anden, kan du i Scenarier nemt sammenligne effekten af næringsstofferne mellem de forskellige muligheder.
  • Skal du forklare og dokumentere at måtte bruge flere penge på indkøb af gødning, kan du i Scenarie på én side se og vise forskellen på, hvordan "normal" eller "aktuel" prisprissætning påvirker økonomien. 
  • Kan du ikke få fat i NS 27-4 gødning og må købe ren N-27 uden svovl, kan du i Scenarie nemt se, hvor meget ammoniumsulfat, du skal bestille for at dække svovlbehovet. 
  • En bruger kan også bruge Scenarier til at sammenligne planlagte behandlinger i marken med det endelige resultat. Har brugeren fx brugt et tildelingskort til spredning af gødning, kan man så sammenligne resultatet med den planlagte behandling. For at kunne gøre dette skal den planlagte gødskning gemmes i et scenarie. På den måde er det muligt nemt at sammenligne dette med det endelige resultat. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.