Tjek dine §3-udpegninger: Landmand sløjfede vandhul - forpagter trækkes i hektarstøtte

Få tjekket, om der er dyrkningsrestriktioner i form af fx forbud mod gødskning eller sprøjtning for dine marker.

Brug de kolde vinterdage til at få gennemgået, hvor du har §3-udpegninger på ejendommen. Enten ved hjælp af markkort eller via ArealInfo og eventuelt i samarbejde med din konsulent.

Få tjekket, om der er dyrkningsrestriktioner i form af fx forbud mod gødskning eller sprøjtning for de pågældende arealer. Sørg for at holde afstand til det §3-udpegede areal, hvis du er kommet betænkelig tæt på med maskinerne, lyder anbefalingen fra Finn Olsen, teamchef for planteavl hos Sønderjysk LandbrugsRådgivning. 

Få også efterset om du har §3-udpegede diger og vandhuller på ejendommen, som måske en tidligere ejer fejlagtigt har fjernet. Her hjælper det ikke at komme bagefter og fortælle til kommunen, at vandhullet skam var tørret ud. 

Nogle vil måske endda mene, at man bare kan tegne udenom et vandhul i hektarstøtteansøgningen, men det er altså ikke tilladt og en omgåelse af reglerne, understreger Finn Olsen.

Få også tjekket, om nogle udpegninger er tegnet forkert ind, og få det så rettet hos kommunen. Dette kan meget vel være tilfældet, og så vil den forkerte indtegning kunne spærre for blandt andet målrettede efterafgrøder.

En god grund til at få tjekket §3-udpegninger er naturligvis, at restriktionerne skal overholdes til gavn for miljøet, men også fordi det kan koste rigtig dyrt i krydsoverensstemmelse at overtræde gældende regler.

Forpagter trukket i hektarstøtte

Finn Olsen nævner en nylig sag, hvor en nuværende forpagter fik et træk i hele hektarstøtten på tre procent på grund af krydsoverensstemmelse. NaturErhvervs kontrol opdagede, at nogle gamle vandhuller var dækket til, og at jorden blev dyrket. 

Vandhullerne var ganske vist dækket til af ejeren eller en tidligere forpagter for år tilbage, og nuværende forpagter var altså i god tro, da han dyrkede marken med de slettede vandhuller -  men alligevel koster det ham nu tre procent af hektarstøtten.

Forpagteren fik endda en rabat på to procent, fordi det ikke var ham, der havde dækket vandhullet til, men kun forbrød sig mod den del, der handlede om at dyrke jorden.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.