Tomatavler bruger 30.000 humlebier til bestøvning på en sæson
Hos gartneriet Alfred Pedersen & Søn er de afhængige af i snit lidt over 30.000 humlebier på en sæson for at kunne bestøve deres ni hektar med tomatplanter.

På Fyn hos Gartneriet Alfred Pedersen & Søn dyrker de blandt andet ni hektar med tomatplanter i drivhuse, hvor nogle af deres vigtigste medarbejdere i produktionen er humlebierne - for uden dem ville bestøvningen af planterne ikke være optimal.

"De har en kæmpe indvirkning på vores produktion. Der er nogle, der på et tidspunkt fandt ud af, at humlebier bare virker i tomatproduktionen - de er meget tiltrukkede af de gule blomster på planten", siger Kevin Humphries, produktionschef i Gartneriet Alfred Pedersen & Søn.

For nogle år siden havde gartneriet en del marker med raps uden for drivhusene, men det fungerede ikke. Når rapsen var i fuld flor, endte mange af humlebierne med at flyve derud i stedet for at blive ved tomatplanterne. De marker blev derfor sløjfet, fortæller Kevin Humphries.

Lind strøm af humlebier

Gartneriet Alfred Pedersen & Søn dyrker tomater på deres ni hektar året rundt, så der skal en hel del humlebier igennem for at holde bestøvningen oppe.

Humlebierne har en kort levetid på cirka 8-10 uger, hvilket gør, at gartneriet får en ny levering hver eller hveranden uge. Produktionschefen fortæller, at de i gennemsnit har to stader med 50 bier pr. hektar pr. uge på en sæson.

"Jeg har faktisk ikke regnet på det før, men et groft estimat er 3.500 humlebier pr. hektar på en sæson", siger Kevin Humphries.

Det er rundt regnet 31.500 humlebier på en sæson.

Fra håndkraft til levende bi

Det er nemt at have humlebierne i drivhusene, fordi de passer sig selv. Når de er placeret korrekt, bliver der åbnet for bistadet, hvorefter humlebierne går i gang med arbejdet. I nogle perioder skruer de op og ned for mængden af humlebier, alt efter blomstermængden på tomatplanterne.

"Vores gartnere kan hele tiden se, om vi er bagud eller foran på bestøvningen. Humlebierne kan også være for voldsomme ved planterne, men så kan vi lukke for bistadet, så de kun kan flyve ind og ikke ud. Når de alle er inde kan vi enten flytte bistadet, eller lade dem blive inde et par dage, inden de skal bestøve videre", siger Kevin Humphries.

De har brugt humlebier i produktionen hos Gartneriet Alfred Pedersen & Søn de sidste 35-40 år. Da de i sin tid startede med tomaterne foregik bestøvningen med håndkraft. Da tiden var løbet fra det, prøvede de med elektriske bier, men det varede kun kort, inden nogen i branchen fandt ud af, at humlebier var det optimale.

 

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.