Topdanmark: Afgrødeforsikring kan betale sig, når skaden rammer
Målet med en afgrødeforsikring er ikke at tjene penge, men at give sikkerhed når ulykken sker, påpeger landbrugschef i Topdanmark efter, at Patriotisk Selskab har regnet på Topdanmarks nye afgrødeforsikring.

”Historisk kan udbytteforsikring ikke betale sig, men den er værd at overveje, hvis man har svingende udbytter”.

Sådan konkluderede Patriotisk selskab i en pressemeddelelse for nyligt, hvor de satte Topdanmarks nye afgrødeforsikring under lup og så på, om en sådan forsikring kan betale sig for landmænd.

Men i forhold til konklusionen mener Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark, det er forkert at forvente, at en forsikring kan betale sig:

Historisk perspektiv

”Om et landbrug skal forsikre sig mod en risiko, er altid den enkelte landmands valg. Med i overvejelserne hører selvfølgelig også det historiske perspektiv: Hvor stor er risikoen for, at for eksempel en tørke eller et skybrud rammer høsten og giver et tab?”, spørger han.

Rådgiver: Historisk kan udbytteforsikring ikke betale sigMark Tirsdag 20. august 2019 · 16:04

Patriotisk Selskab tager et historisk forløb og sammenligner forsikringens pris henover tid med den erstatning, som landmanden ville få udbetalt ved skade ud fra det historiske forløb. De to tal er omtrent lige store, og Patriotisk Selskab konkluderer så, at forsikringen derfor ikke altid kan betale sig.

”Det er selvfølgelig altid en individuel vurdering for den enkelte landmand, om han vil forsikre sit udbytte af høsten mod vejrlig. Men Patriotisk Selskabs konklusion er kun korrekt, hvis landmandens mål var at tjene penge på at købe en forsikring. En forsikring er et produkt, der sikrer landmanden mod tab ved ødelagt høst efter vejrlig. Den sikrer ham ikke en vinding. Det tab kan være en stor udgift at skulle bære alene for et landbrug på bare ét år”, understreger Preben Rasmussen.

Dækker tab, sikrer ikke vinding

Ifølge Preben Rasmussen kan en afgrødeforsikring hjælpe landmanden den dag, hvor for eksempel sne, regn eller tørke ødelægger store dele af landmandens høst og dermed hans udbytte.

”Vil man som landmand gerne sikre sig mod vejrlig fremadrettet, så har man nu muligheden. Det havde man ikke tidligere. Danmark har de seneste årtier oplevet mere ekstreme vejrforhold, som kan øge risikoen for tab af udbytte grundet ødelagte afgrøder. Vi har derfor mærket efterspørgsel fra landmændene på en forsikring. Den har vi nu efterkommet med et nyt produkt. Og Topdanmark håber, at landmændene vil tage godt imod det”, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.