Torben Hansen: Vi har brug for mere kvælstof

Det skal være slut med unødvendig regulering og ensidig fokus på kvælstof, sagde Torben Hansen på Plantekongressen.

»Det hænger slet ikke sammen at indføre nye begrænsninger i de nye Vandområdeplaner, når planterne råber efter kvælstof. Landbrugets økonomi er stærkt presset, der mangler faglig dokumentation for kravene, og en målrettet regulering skal give en stor erhvervsøkonomisk gevinst. Mere kvælstof og realistiske målsætninger. Det er, hvad landbruget og Danmark har brug for.«

Det sagde Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion, i sin beretning på Plantekongressen.

Henvendt til politikerne gjorde han opmærksom på, at vi har en fælles landbrugspolitik i EU.

»Vi beder ikke om meget. Vi beder egentlig bare om rammevilkår, der svarer til vores nabolande. Hvorfor kan læhegn og kvælstoffikserende afgrøder ikke tælle med som MFO i Danmark? Hvorfor viser et nabotjek, at man betaler lavere eller ingen jordskatter på landbrugsjord i Sverige, Holland og Tyskland? Hvorfor har vi, som det eneste land i EU, en pesticidafgift på et meget højt niveau? Og hvorfor får vi ikke lov til at gøde vores marker efter afgrødernes behov,« spurgte Torben Hansen ud i salen.

Ensidig fokus på kvælstof

»Der er rigtig mange faktorer, som påvirker det kystnære havmiljø i Danmark. Ja, nærmest et hav af forskellige presfaktorer. Men i Miljøministeriet er verden langt mere enkel. For der er kun én faktor, der påvirker havmiljøet. Og det er kvælstof,« sagde formanden.

»Sørme om ikke man efter mange flotte beregninger kommer frem til, at vi nærmest skal reducere ned til det niveau, der var i de gamle vandplaner. Nemlig knap 41.000 ton kvælstof. I Landbrug & Fødevarer er vi helt uenige og har kæmpet imod alle de steder, der har været mulighed for det.«

»Vi blev både ved aftale om Finanslov 2014 og aftale om Vækstplan for fødevarer i april i 2014 lovet en omlægning af kvælstofreguleringen, og at omlægningen skulle medføre en stor gevinst for erhvervet. Og at den målrettede regulering skal indfases i 2016. For mig er det helt klart, at nu skal det være slut med unødvendig regulering, slut med ensidigt fokus på kvælstof og slut med underoptimale normer. Al den nuværende generelle regulering som undergødskning, randzoner og efterafgrøder skal væk,« sagde Torben Hansen.

Han sluttede af med at ønske, at budskaberne på næste års plantekongres kan være, at danske landmænd fremover kan gøde afgrøderne efter behov, så de kan få lov at vise, hvad de duer til.

Emneord kvælstof

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.