Træd på bremsen med vækstregulering i tørre vintersædsmarker

Hvis man vurderer, at en vækstregulering er nødvendig, vil vi anbefale 0,15-0,30 liter Cerone. Eventuelt kan man gå højere, hvis afgrøden står på jord med en god vandholdende evne, lyder anbefalingen fra SLF til sidste vækstregulering i vintersæd.  

Det er tæt på sidste udkald for sidste vækstregulering i vinterrug, vinterbyg og vinterhvede lige før skridning, og her er spørgsmålet for den enkelte landmand: Tør jeg vækstregulere, og i så fald hvor højt tør jeg gå i dosis.

Sådan ridser Finn Olsen, teamchef for planteavl hos Sønderjysk Landboforening, situationen op.

- Det er jo en forsikringssprøjtning for at undgå lejesæd og en vanskelig høst, men det er altid svært at vide, hvor hårdt man kan træde på speederen, siger han.

Han fortæller, at han lige nu ser stor spredning i afgrødernes udvikling, fx i hvede lige fra vækststadie 32 til fanebladet er helt fremme.

- Hvis afgrøden er bagefter i udvikling på grund af sen såning, og det er der mange der er, har den ikke behov for vækstregulering. Modsat i fx tidligt sået 1. års hvede efter raps, som måske er sået før 7. september for at erstatte efterafgrøder. Her har vi nogle ret så kraftige afgrøder, og her bør man nok ikke undlade en vækstregulering, siger Finn Olsen.

Hvis man har besluttet sig for at vækstregulere før skridning, er valg af dosis den næste beslutning.

Her gælder, at jo højere dosis, jo højere risiko er der for afgrødeskade og udbyttetab, og samtidig vil eventuel tørkestress forstærke skade på afgrøden. 

Her kan man med fordel læne sig op af forsøg i tørkeåret 2018. Her var der ved behandling med 0,15 liter Cerone pr. hektar intet udbyttetab, mens højere dosis gav afgrødeskade. 0,15 liter Cerone er dog så lille en dosis at den vækstregulerende effekt vil være begrænset, vurderer Finn Olsen.

- Som rådgivere er vi forsigtige i den her situation, hvor der heller ikke ser ud til at komme de vilde vandmængder i den kommende tid.

Hvis man vurderer at en vækstregulering er nødvendig, vil vi derfor anbefale 0,15-0,30 liter Cerone. Eventuelt kan man gå højere, hvis afgrøden står på jord med en god vandholdende evne, lyder anbefalingen.  

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.