Landmand: Jeg trækker såning for at forebygge græsukrudt - trods godt såvejr

Trods det gode såvejr holder Barløsegaard på Fyn fast i at så sidst i september for at forebygge græsukrudtsproblemer bedst muligt.

- Det optimale såtidspunkt for hvede på Vestfyn er mellem 20. og 24. september.

- Det frister mig ikke at så noget før, selvom det har været fantastisk såvejr i starten af september med mulighed for at lave perfekte såbede. Men græsukrudtet breder sig omkring mig, og det vil jeg forebygge, alt det jeg kan, siger Hans Frederik Larsen.

- Vi har lidt italiensk rajgræs og agerrævehale på markerne, men ikke meget. Jeg kan dog se, at det begynder at komme ind fra vejene. Ikke fra rabatten, det flyver snarere af kornvogne i høst. Derfor sår jeg først sidst i september, og håber, at det ikke bliver meget vådt, når jeg skal så, siger han.

Han har dog ikke noget imod noget regn nu. For det har ikke regnet siden august, bortset fra fem millimeter tidligere på ugen.

Så markerne er ved at være tørre igen, efter den megen regn i juli og første halvdel af august.

Hvede-såsæd er netop kommet

Hans Frederik Larsen har valgt DLGs Wheat Mix Top Yield sortsblanding, som består af hvedesorterne Heerup, RGT Stokes og den nye Guinness.

- De 30 hektar med lettere jord, hvor der skal sås hvede, blev visnet ned i sidste uge, fordi der var ital. rajgræs. Resten af det areal, der skal tilsås med hvede, kan ikke nedvisnes, da der står lucerne, som hvede-udsæden bliver skåret direkte ned i, siger han.

Raps med lucerneudlæg

- I 24 hektar ny raps har vi iskåret nyt lucerneudlæg dagen efter rapssåning, diagonalt i 19 centimeters afstand. Mens rapsen er sået på 38 centimeter.

- Mønsteret i marken ser flot ud lige nu - som et vaskebræt, siger Hans Frederik Larsen. Han har overraskende nok ikke set gnav fra snegle i raps, men spredte også 10 kilo Sluxx sneglepiller ved såning. Heller ikke jordloppe-gnav er der ret meget af.

- Rapsen er en blanding af tre sorter (LG Adeline, DK Exsteel, Harvard), der har god stængelsundhed, som vi har haft problemer med i år. Vi tester dem også i renbestand i nogle sprøjtespor.

Udfordring her & nu

Lucerne:- Jeg tager lucerne til ensilage i næste uge. Den er 70 cm høj, mørkegrøn og blomstrer. N-fikseringen er godt i gang, og jorden er tømt for vand. 

Raps: - Jeg splitsprøjter med Belkar, første gang nu med halv dosis. Den har fire blade, så i næste uge vækstreguleres som forsikring med 0,5 Medax top. 

Dræning: - Jeg er blevet færdig med at dræne for nu. Både før raps og efterafgrøder - og langs vejen så vejvandet suser i brønden i stedet for på marken.

Faktaboks

  • Hans Frederik Larsen driver Barløsegaard (JB 5-7) ved Assens. Sønnen Frederik er med i alt.
  • 257 ha med raps, vinterhvede, strandsvingel, vårbyg, juletræer, skov, natur.
  • Pløjefrit siden 2000. Overgang til 100 pct. Conservation Agriculture fra 2016 med Cross Slot/Nowag no-till såmaskine (skiveskær).

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.