Traktor uden fører: Sådan fungerer den

For firmaet Precision Makers, der markedsfører teknologi til førerløse traktorer, tager det ca. tre-fire dage arbejdsdage for to mand at ombygge en traktor med deres X-pert system, så den kan køre i marken uden en fører i kabinen.

Ekstra terminal

Ved ombygningen indsættes en ekstra terminal, Probotiq, som er koblet på traktorens canbus-system, og desuden er terminalen koblet på hydrauliske ventiler, så landmanden via terminalen kan indstille traktoren og lade den udføre forskellige markopgaver.

Precision Makers indbygger deres eget autostyringssystem, RTK-autostyring, der får traktoren til at holde de rette koordinater, og som kan fungerer med langt de fleste antenner på markedet, fx Tremble, Agleader, Topcon, John Deere og Novatel.

Programmering

Precision Makers teknologi kontrollerer funktioner på traktoren som styring, pto, olieudtag og lift både for og bag. Når en traktor skal udføre opgaver i marken uden en fører i kabinen kan planlægningen grundlæggende ske på to måder:

1. Landmanden sidder i kabinen og udfører en opgave i marken som normalt. Før start trykker landmanden blot på en knap og så registrerer X-pert systemet ved hjælp af patenteret Teach & Playbak teknologi alle indstillinger som styring og acceleration mm. på ruten. Når ruten er kørt igennem trykkes ”stop”. Nu er ruten klar til at blive kørt unde fører i kabinen. Systemet kan gemme flere hundrede ruter.  

2. En anden mulighed er, at traktoren kan køre efter kørespor indlagt i  autostyringssystemet.  Der lægges forskydninger ind i koordinaterne ved hjælp af optagelser af løfte- og sænkefunktion, så traktoren hæver redskabet ved foragre.  

Landmanden kan indlæse kørespor fra Agleaders SMS software via Shape filer eller fra Autocat. Man kan således flytte kørespor direkte fra flere fabrikater af almindelige autostyringssystemer som bl.a Trimble, uden at skulle bruge en pc.

Den førerløse traktor kan også bare køre autostyrring, som landmanden er vant til, og systemet er på den måde en videreudvikling, der kan passe ind i rækken af traktorer, selvom der er  andre klistermærker på antennerne end lige dem Precision Makers sælger.

Sikkerhed

Foran og bagpå bliver traktoren udstyret med sensorer. Hvis en sensor registrerer en forhindring stopper traktoren. Er forhindringen ikke væk efter 30 sekunder, sender traktoren en sms til landmanden.

Langsom arbejdskørsel

Den førerløse teknologi gør, at arbejdsløn ikke er en faktor man regner med, man kan derfor sænke farten for opnå bedre resultat, for at spare brændstof eller andre årsager der giver mening.

Kilde: Salgschef Claus Bjerre fra Precision Makers.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.