Tre ugers senere såning af vintersæd reducerer rajgræs markant

Kombinationen af færre effektive bekæmpelsesmidler og flere resistente ukrudtsarter kræver handling. 

Vækstsæson 2021 var for mange landmænd en alvorlig øjenåbner for, hvor hurtigt problemerne med især græsukrudt har udviklet sig. 

Problemet er ikke blot, at de beskidte marker koster store udbyttetab. Frøkast får alvorlige konsekvenser for sædskiftet i mange år fremover - især på de marker, hvor ukrudtet har udviklet resistens over for ukrudtsmidlerne.

I sit indlæg ’Resistent ukrudt’ på Plantekongres 2022 fortalte Jens Erik Jensen om nogle af årsagerne til, at problemer med græsukrudt som agerrævehale, italiensk rajgræs og væselhale har udviklet sig nærmest eksplosivt i de senere år.

Skal tages alvorligt 

Tidlig såning samt 25 års dyrkning af hyppig vintersæd er ifølge Jens Erik Jensen væsentlige årsager til, at der er en stor forekomst af ukrudt i markerne. Derudover gør et begrænset udvalg af effektive ukrudtsmidler, at det er svært at opnå den ønskede 95 pct. effekt ved bekæmpelse af ukrudtet. 

Kampen mod ukrudtet skal derfor vindes gennem en række forskellige tiltag, hvoraf sædskifte, god frøpulje-management og god etablering af afgrøderne blot er eksempler.

»Tidlig såning er et godt alternativ til efterafgrøder, men i forhold til græsukrudt er det skidt«, siger Jens Erik Jensen.

I sit indlæg viste han en slide, hvor det var meget tydeligt, at tre ugers senere såning reducerede forekomsten af rajgræs markant - se foto.

Fig 1. Forsøg med meget italiensk rajgræs i tidligt såede parceller - og få i sent såede parceller. Foto: Morten Steg

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.