Trods regn-rekord ingen vårbygpanik
Seges advarer mod at gå i panik og så vårbyg inden jorden er tjenlig.

Det er langt fra for sent at så vårbyg, og man skal ikke køre ud i panik på nuværende tidspunkt, fordi man synes det er sent på sæsonen. Sådan lyder budskabet fra landskonsulent Carsten Fabricius, Seges.

”Der er masser af tid til at vente på det rette såbed”, siger han.

Egentlig var såning af vårbyg i gang mange steder allerede i februar, men nu har den massive regn i marts sat en foreløbig stopper for det. 

Det går dog nok. Tre års Landsforsøg viser, at der først er udbyttetab når vi kommer efter 10. april og det er på et halvt hkg pr. da. Først fra 4. maj er udbyttetabet oppe på 1,4 hkg pr. dag.

I vinterpløjede marker skal man vente til marken er lys i overfladen. Først da er det tid til at se, om den er klar til at gøre klar til vårbyg.

”Når lerjorden får den lyse overflade vil det være en god ide at lave en fældharvning, så man undgår for stor fordampning”, siger Carsten Fabricius.

Jorden skal være så tør, at man ikke laver strukturskader og så fugtig, at der er fugt til at kernen kan spire.

Har man lavet en vinterharvning i stedet for vinterpløjning kan man lave en forårsharvning med stubharve.

 

Hvis man vil tjekke om jorden er tjenlig skal man have en spade med og grave, og når man lader jorden falde, skal den falde fra hinanden

Man kan også sparke med foden i jorden, og hænger jorden fast i skosnuderne er jorden ikke tjenlig.

 

Forårsharvningen må ikke være for dyb, påpeger Carsten Fabricius. Dyb harvning løsner jorden for meget og fører til udtørring. Man skal kun harve op til to cm under sådybden, som skal være 3-4 cm.

”Så lægger man kernerne på en fast våd madras, og over det smuldrer man den lette fugtige dyne. Så har kernen fast bund at spire på og kan let spire frem”, siger han.

 

Faktaboks

Gode råd om vårbyg

Vent til jorden er tjenlig

Sådybde 3-4 cm

275-300 planter pr. m2

God genpakning er vigtig for vårbyg på forårspløjet jord

Ikke for højt dæktryk i marken

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.